Grāmatu mākslas balva "Zelta ābele"

1993

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija konkursu "Zelta ābele" rīko kopš 1993. gada. Tas ir atjaunotās Latvijas valsts vecākais profesionālo nozaru konkurss. Konkursam "Zelta ābele" ir sekojošas kategorijas: "Dzeja", "Proza", "Dokumentālie izdevumi", "Grāmatas bērniem", "Zinātniskās grāmatas", "Uzziņu literatūra", "Mācību grāmatas", "Mākslas izdevumi" un "Fotoalbumi". Katrā grupā žūrija nosaka 5 nominētās grāmatas un no tām izvirza vienu godalgoto grāmatu. Atbilstoši nolikumam, konkursā piedalās visi Latvijas grāmatizdevēji ar kārtējā gadā iznākušajām grāmatām, kam ir oriģināla noformējuma pirmpublicējums, kā arī ar tām iepriekšējā gadā izdotajām grāmatām, kuras nav piedalījušās iepriekšējā gada konkursā.
Balva – Maijas Turkas autordarba centrālā daļa – ābols koka kastītē, kuru saņem godalgoto grāmatu izdevēji un mākslinieki. Visi nominēto grāmatu izdevēji un mākslinieki saņem diplomus. Godalgotās grāmatas piedalās dažādos konkursos, izstādēs un gadatirgos Latvijā un ārzemēs. Konkursa "Zelta ābele" pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatu izdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, kā arī attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

Gads no

1993

Papildus nosaukums

"Zelta ābele"

Valsts

Latvija

Kategorija

Apbalvojumi atjaunotajā Latvijas Republikā (1991– )

Personas

Aldis Aleks
2024

Ingrīda Segliņa
Balva piešķirta apgāda "Zinātne" ilggadējai vadītājai Ingrīdai Segliņai.
2022

Vija Kilbloka
Balva piešķirta SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" īpašniecei un valdes priekšsēdētājai Vijai Kilblokai.
2022

Lote Vilma Vītiņa
2019

Uldis Auseklis
Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2018" balva par mūža ieguldījumu piešķirta dzejniekam un grāmatizdevējam Uldim Auseklim.
2019

Jānis Elksnis
2018

Valters Dakša
Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2017" diploms "Mežābols" kategorijā "Dzeja" piešķirts Eināram Pelšam, Valteram Dakšam un Marijai Luīzei Meļķei par grāmatas "Condom" māksliniecisko izveidi, – par pārsteigumu nepieradinatību, drosmi un svaigumu.
2018

Aleksejs Muraško
Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2017" par gada mākslinieku atzīts Aleksejs Muraško.
2018

Andris Vilks
Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2016" balvu par mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņēma Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.
2017

Ligita Bībere
Konkursa "Zelta ābele 2015" balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta redaktorei Ligitai Bīberei.
2016

Darbi

Dzejnieks un smarža
Balva piešķirta par grāmatu "Dzejnieks un smarža".
2019

Condom
Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2017" diploms "Mežābols" kategorijā "Dzeja" piešķirts Eināram Pelšam, Valteram Dakšam un Marijai Luīzei Meļķei par grāmatas "Condom" māksliniecisko izveidi, – par pārsteigumu nepieradinatību, drosmi un svaigumu.
2018