Tīlo fabrikas latviešu pulciņš

Pulciņa idejiskais rosinātājs tautskolotājs Juris Caunītis, tas ir dibināts 1853. gadā Rīgā Tīlo vadmalas manufaktūrā. Pulciņa dalībnieki - 17 personas, to vidū Jānis Kaktiņš, Jānis Rātminders, Miķelis Cirītis, fabrikas meistars Mārtiņš Balodis, Fabrikas mašīnmeistars Pēteris Hāns, Baltās muižas rentnieks Aleksandrs Reže, grāmatvedis Pēteris Tīdemanis, ērģelnieks Miķelis Krausbergs, kalpotājs Jānis Zilberzeils un dārznieks Sīmanis Tībergs, pārsvarā relatīvi turīgi sīkpilsoņi.

Pulciņa sanāksmes apmeklē arī Ansis Leitāns, sarunās rodas ideja par latviešu valodas un literatūras biedrību; vēlāk pulciņā darbojas arī Kaspars Biezbārdis un Bernhards Dīriķis, arī Krišjānis Valdemārs un Kristaps Bergs; Biezbārdis, Dīriķis un Caunītis strādā pie biedrības dibināšanas un statūtiem.

Sīkākas ziņas par pulciņu: Augusts Deglavs. Latviešu attīstības solis no 1848. gada līdz 1875. gadam, 40.-44.lpp.; A. Apīnis. Rīgas Jāņa skola un latviešu literārā dzīve. No: Soļi senākās latviešu grāmatniecības un kultūras takās. Rīga: Preses nams, 2000, 224.lpp.