Dantes Aligjēri biedrības balva

Latvijā jau 20. gadsimta sākumā lielā interese par klasiskās kultūras vērtībām realizējās Itālijas un Latvijas biedrības dibināšanā 1934. gada 14. decembrī. Aktīvu sadarbību starp abām valstīm uzturēja biedrības vadītājs Kārlis Straubergs un Latvijas vēstnieks Itālijā Arnolds Spekke.

Pēc vairāku gadu desmitu pārtraukuma biedrība savu darbību atsāka 1996. gadā kā Dantes Aligjēri biedrības Latvijas nodaļa. "Dantes Aligjēri biedrība" ir dibināta 1996. gada pavasarī pēc Itālijas vēstnieka Umberto Pestalocas iniciatīvas. Tās jaundibināšanā piedalījās Latvijas inteliģence, kuras interese par Itāliju saistīta ar profesionālo jomu, kā arī kultūrvēsturisko attiecību realizēšanas iespējām. Biedrība apvieno vairāk nekā 50 itāļu kultūras speciālistus un interesentus. Biedrība dibināta ar mērķi aizsargāt un izplatīt pasaulē itāļu valodu un kultūru, kā arī lai popularizētu itāliešu kultūras daudzveidību. Tā ar savu darbību sekmē sabiedrības interesi par Itālijas kultūru, Itālijas un Latvijas sadarbības formām, kultūrpieredzes apmaiņu un perspektīvām. Dantes Aligjēri biedrība ir nodibinājusi "Gada Lielo balvu", kura tiek pasniegta personībām, kas devušas izcilu ieguldījumu Itālijas - Latvijas kultūras sakaru veicināšanā. Gada Lielās Balvas autors ir medaļu mākslinieks Jānis Strupulis.

Papildus nosaukums

Dantes Aligjēri biedrības Gada Lielā balva

Valsts

Latvija

Kategorija

Apbalvojumi atjaunotajā Latvijas Republikā (1991– )

Personas

Leons Briedis
2014

Dace Meiere
Balva piešķirta par devumu Umberto Eko, Malapartes un citu itāļu autoru darbu tulkošanā, kā arī par darbu pie latviešu — itāļu, itāļu — latviešu vārdnīcas sastādīšanas.
2005