Kursas vasaras vidusskola

1973. gadā Sietlā notika sanāksme, kurā piedalījās Ilga un Ojārs Grava, Edvins Circenis, Miervaldis Janševics, Harijs Mindenbergs un Pēteris Pētersons, un kurā tika spriest par jauniešu latvisko izglītību ASV Rietumkrastā. 

Darbojās ar latviešu trimdas sabiedrības un organizāciju finansiālu atbalstu. Skolas vadību un padomi apstiprina Amerikas Latviešu Apvienība, programmas ziņā skola iespēju robežās vadījās pēc ALA (Amerikas Latviešu apvienības) apstiprinātās vasaras vidusskolu programmas.

Vasaras vidusskola "Kursa" tika dibināta 1973. gadā; 1974. gadā darbu uzsāka vasaras vidusskola "Kursa", darbojas ASV Rietumkrastā. Par skolas direktori kļuva Ilga Grava. Pirmajā mācību gadā mācības ilga 4 nedēļas (no jūlija beigām līdz augusta beigām), iepretim vasaras vidusskoku 6 nedēļu ciklam.

Sākuma gados, nometnes vajadzībām nometnes telpas īrēja. Kopš Kursas pirmās mācību vasaras 1974. gadā Kursas mācību stundas ir sadalītas pēc skolēnu attiecīgām valodas spējām – no iesācējiem līdz tekoši runājošiem skolēniem. 

Pirmais mācību posms bija 1974. gada vasarā un līdz 1981. gada vasarai "Kursa" atrada telpas Sietlas pilsētas parku departamenta uzturētā vasaras nometnē "Red Barn Ranch", kas 1972. gadā bija izbūvēts jaunatnes kursu un nodarbību vajadzībām. īpašums ir 45 minūšu brauciena attālumā no Sietlas un atrodas skaistā mežainā apvidū ar skatu uz Reinīra kalnu; īpašumā ir 40 akru zemes un dzīvojamās telpas 70 personām, sarīkojumu zāle, ēdamzāle un klašu telpas. Dzīvojamā ēkā ir atsevišķi stāvi meitenēm un zēniem un vadības personālam. Bez tam īpašumā izbūvēti sporta laukumi tenisam, basketbolam v.c. spēlēm. Ir arī peldbaseins, ugunskura vieta un takas mežā un dažas laivas lietošanai netālajā ezeriņā. Techniskā ziņā īpašums un tā iekārtas lpti labi piemērotas skolas vajadzībām.


Skolēni bija no visas ASV rietumu piekrastes un Britu Kolumbijas, Kanādā. 

1982. gadā līdzekļu trūkuma dēļ šo nometni slēdza. "Kursai" 1982. gada vasarā mācības nenotika, jo neizdevās atrast piemērotas telpas.
1982. gadā radās iespēja iegūt lielu, skaistu lauku īpašumu Vašingtonas pavalsti, Seltonas (Shelton) pilsētas tuvumā, ļoti piemērotu "Kursai" un bērnu vasaras nometnei. Šo īpašumu nopirka vairāki labi situēti tautieši un dāvināja Rietumkrasta latviešu izglītības centram.


1983. gadā, lai būtu pastāvīga vieta Kursas vasaras vidusskolai, tika iegādāta tagadējā ASV Rietumkrasta latviešu izglītības centra zeme.


Piebiedrojās arī bērnu nometne Mežotne.

Kursas vasaras vidusskola ir latviešu valodas un kultūras mācību programma Vašingtonas štatā 13–18 gadus veciem jauniešiem vai, sākot ar vasaru, no 8. klases līdz 12. klasei.

Kursas mērķis ir dot vidusskolas vecuma jauniešiem iespēju apgūt savu latvisko mantojumu, mācoties latviešu valodu, kultūru, tradīcijas un satiekot jaunus draugus.

Kursas mācības komandā ir skolotāji no Latvijas un Amerikas, kuri apvieno valodas, literatūras, vēstures, folkloras mācības.

Related persons