Krodera balva

2014

Režisora Oļģerta Krodera vārdā nosaukto “Krodera balvu” iniciējis un pasniedz “Krodera fonds”, kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī.

“Krodera fonda” valdes uzdevums ir pasniegt balvu izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu. Balvu bija iecerēts ik gadu pasniegt pirmdienā – tradicionālajā teātru brīvdienā –, kas būs vistuvāk 20. janvārim, Oļģerta vārda dienai.

Nodibinājuma “Krodera fonds” idejas autore ir Evita Ašeradena. 2013. gada jūnijā viņa pulcinājusi kopā Kroderam tuvākos radošos līdzbiedrus – aktierus Juri Bartkeviču, Rihardu Rudāku, Indru Briķi, Ievu Puķi, Elīnu Vāni, Artūru Skrastiņu, Vili Daudziņu un viņa pēdējo 20 izrāžu scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kā arī vairākus uzņēmējus.

“Krodera balva” gada izaicinošākajam izcilniekam ir mākslinieka Aivara Vīlipsōna veidota statuete – Valmierā uzstādītā Krodera pieminekļa mets, kā arī naudas balva, iesākumā tam izmantojot Krodera atstāto mantojumu.

Atšķirībā no “Spēlmaņu nakts”, kas fiksē sezonas augstāko kvalitāti, Krodera balvas mērķis ir izcelt esošās situācijas pārvērtēšanu, skatpunkta maiņu, izraušanos no ierastiem, lai arī pareiziem un stabiliem priekšstatiem. Krodera balva nav domāta par labu vai izcilu darbu nostabilizētā, jau zināmā sistēmā. Balvas dibinātāji uzsvēruši, ka nepieciešams izaicinājuma, jauna skatpunkta, “vairāk un citādāk, nekā gaidīts”, iespējams, pat mākslinieciska huligānisma moments.

Year from

2014

Category

Apbalvojumi atjaunotajā Latvijas Republikā (1991– )

Persons