Studentu korporācija "Talavija"

Vēsture

Viena no Rīgas vecākajām studentu korporācijām, kuru 1900. gada 14. decembrī Rīgā dibina divdesmit pieci studenti, to vidū ideologs, publicists, žurnālists, redaktors, sabiedriskais darbinieks, mācītājs Vilis Olavs un rakstnieks Rihards Ērglis.

Vadītāji un organizācijas sastāvs

No Talavijas biedru rindām nāk daudzi Latvijā un trimdā pazīstami rakstnieki, redaktori un žurnālisti - Haralds Eldgasts, Jānis Rapa, Edvards Vulfs, Eriks Ādamsons u.c.

Darbības joma, principi, izpausmes

Talavijas trīs principi - izglītība, tautība, atturība.

Studentu korporācijā īpaši iecienīti literārie vakari (ziniski literāras sapulces), kurās korporācijas locekļi lasa referātus. Referātam atbilda arī muzikāli priekšnesumi, kad 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs bija iecienīti Talavijā.

Latvijas Nacionālās operas tenors talavietis prof. Pauls Sakss jau 1903. gadā organizēja talaviešu kori, kas koncertēja gan pašas Talavijas sarīkojumos, gan ārpus tiem. Kopš dibināšanas laika Talavijā darbojas arī mūzikas ansamblis - kvintets.Talavijas koris pirmais atskaņoja Emīla Dārziņa skaņdarbus "Mūžam zili ir Latvijas kalni" un "Melanholiskais valsis".

Ietekme kultūrā

A. Eglītis savā romānā "Līgavu mednieki" apraksta studentu organizāciju Kubezele, iedvesmojoties no Talavijas namā redzētā.

Informācija

Grāvītis Oļģerts. Knuts Lesiņš. Mūziķis un Literāts. Rīga: Talavija, 2008

Studentu korporācija "Talavija": http://www.talavija.lv/index.htm