Liels un mazs

2 bildes

Vēsture

2004. gadā dzejnieces Ineses Zanderes meita Alīse Nīgale kopā ar mammu un māsīcu Ūnu Laukmani dibināja izdevniecību "Liels un mazs".

No 2012. gada līdz 2017. gadam “Liels un mazs” izdeva dzejas bilžu grāmatu sēriju "Bikibuks".

2014. gadā izdevniecība ieguva tiesības pārdot savus darbus ārzemēs. Kopš tā laika darbi tulkoti tādās valodās kā angļu, vācu, krievu, spāņu, itāļu, franču, zviedru, ķīniešu, japāņu u.c.

2018., 2019., 2020. un 2021. gadā izdevniecība tika nominēta Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvai “Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā”.

Darbības joma, principi, izpausmes

Izdevniecība attīsta Latvijas bērnu grāmatniecības nozari, radot alternatīvu bērnu grāmatu piedāvājumā Latvijā gan grāmatu satura nozīmē, gan dizaina un poligrāfijas risinājumos. Tiek izdoti ne tikai latviešu autoru darbi, bet arī izcilu pasaules bērnu literatūras darbu tulkojumi.

Unikāls izdevniecības veikums ir latviešu bērnu dzejoļu izlase "Bikibuks", ko veido 101 kabatas formāta bilžu grāmata. Katrā grāmatā ir viens latviešu autora dzejolis, ko ilustrējis kāds mūsdienu latviešu mākslinieks.

"Liels un mazs" izdotās grāmatas saņēmušas tādas balvas kā "Zelta ābeli", Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu, Latvijas literatūras gada balvu u.c.

Citātu galerija

"I. Stikāne atzina, ka 2006. gada bērnu literatūra ir spilgtāka un daudzveidīgāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas galvenokārt pateicoties dzejnieces Ineses Zanderes un viņas domubiedru izveidotās izdevniecības "liels un mazs" aktivitātēm. 2006. gadā šīs izdevniecības ieguldījums latviešu bērnu oriģinālliteratūras kolekcijā ir 7 brīnišķīgi izdevumi (..). Izdevniecības galvenā redaktore I. Zandere uzsvērusi, ka bērnu grāmatām jāspēj bērnus aizraut, jo galvenais ir, lai bērni lasītu ne jau tādēļ, ka lasīt "vajag", lasīt "ir labi" vai pieaugušie tā vēlas, bet tādēļ, ka lasīt ir interesenti. Katra šīs izdevniecības grāmata piesaista ar kaut ko neparastu. Piemēram, dzejoļu krājumā "Ja tu esi sivēns. 25 mīklupanti" sakopoti "nepabeigti" dzejoļi un bērnam jāatmin, kāds vārds liekams panta beigās atstātajā tukšumā, vadoties pēc sižeta, atskaņām un ilustrācijām. Bērnu iemīļotā mīklu minēšana iesaista tos lasīšanas procesā. Ak, kas par prieku ir uzminēt un pašam pabeigt dzejoli! (..) Šķiet, ka pamazām izdevniecības "liels un mazs" vārds kļūs par savdabīgu kvalitātes zīmi bērnu literatūras izdevumiem."
Marlēna Petriņa. Bērni un grāmatas: jaunas idejas: par starptautisko bērnu literatūras un bibliotēku darbinieku konferenci 2007. gada 11.–12. maijā Madonā. Bibliotēku Pasaule, Nr. 40, 01.09.2007.

"Man jāsāk ar stāstu par to, kā es kļuvu par bērnu grāmatu izdevēju, kad man bija tikai 22 gadi. Mana mamma Inese Zandere 2000. gadā uzvarēja manuskriptu konkursā ar dzejoļu krājumu bērniem. Tie bija dzejoļi, kurus viņa bija sarakstījusi 20 gadu garumā, respektīvi, teju visas manas dzīves laikā. Tos lasot, sapratu, ka arī pieaugušā vecumā mani joprojām uzrunā bērnu literatūra.
Grāmata strauji kļuva ļoti populāra, saņēma visas iespējamās literatūras un grāmatniecības balvas. Un tikpat strauji arī pazuda no grāmatnīcu plauktiem. Taču izdevniecība, kura krājumu "iekšiņa un āriņa" bija izdevusi, neilgi pēc tam bankrotēja. Manai mammai cilvēki turpināja jautāt – kur var iegādāties šo dzejoļu krājumu un vai to nav plānots izdot atkal? Kāda paziņa pat pārrakstīja visu grāmatu ar roku, lai varētu to uzdāvināt tālāk. Un tā vienā dienā pēkšņi iedomājāmies, ka mēs pašas varētu izdot bērnu grāmatas un sākt, protams, ar "iekšiņu un āriņu". Tas bija viens no spontānajiem lēmumiem, kādus negaidīti pieņem virtuvē pa vidu brīvdienu plānu un politikas apspriešanai. Jā, tiešām, kāpēc gan ne, darām!
Tāds tik tiešām bija aizsākums izdevniecībai "Liels un mazs", kurai aprit jau 15. pastāvēšanas gads. Mums nebija ne biznesa plāna, ne finanšu. Būtībā arī zināšanas par izdevējdarbību bija ļoti aptuvenas, taču mums piederēja idejas un aizrautība. Dibinot izdevniecību, protams, riskējām, bet darījām to ar pārliecību, ka mūsu idejām un vērtībām būs sekotāji. Par laimi, mums izrādījās taisnība. Apgāda "Liels un mazs" sauklis "grāmatas – radītas ar mīlestību pret bērniem un cieņu pret vecākiem" ir personiski uzrunājis daudzas jo daudzas ģimenes."
Alīse Nīgale. Mazā izdevēja lielie mērķi. Satori, 07.08.2019.

Informācija

liels-un-mazs.myshopify.com