Dienas Grāmata

Vēsture

2005. gada 20. maijā tika dibināta izdevniecība "Dienas Grāmata".

2009. gadā "Dienas Grāmata", kas līdz tam bija laikraksta "Diena" struktūrvienība, kļuva par patstāvīgu akciju sabiedrības "Diena" uzņēmumu.

No 2014. gada līdz 2018. gadam "Dienas Grāmata" izdeva vēsturisko romānu sēriju "Mēs. Latvija, XX gadsimts", kuras ietvaros tapa 13 latviešu autoru darbi.

2018. gadā izdevniecība sāka darbu pie jauna latviešu literatūras lielprojekta "Es esmu...". Tajā no 2020. līdz 2024. gadam plānoti 26 jauni darbi: 13 romāni un 13 monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem.

Darbības joma, principi, izpausmes

"Dienas Grāmata" ir apgāds, kurš, veicinot un nodrošinot autoru jaunradi un auditorijas interesi par literatūru, izdod un reklamē jaunāko un aktuālāko oriģinālo latviešu un tulkoto literatūru un sniedz nozīmīgu ieguldījumu literārās dzīves notikumu organizēšanā. Katru mēnesi klajā tiek laisti 2–3 jauni nosaukumi.

Citātu galerija

"Jau 2004. gadā laikraksts Diena sāka domāt par to, ka vajag izzināt vēl kādas iespējas, kur īstenot savu žurnālistu radīto saturu, kas ir unikāls. Bija un ir joprojām. Izdevniecība radās arī no sajūtas, ka radošie cilvēki, kas strādāja Dienā, spēj radīt daudz ko vairāk. Tā Sarmīte Ēlerte (toreizējā Dienas galvenā redaktore – aut.) loģiski nonāca līdz secinājumam, ka ir jātaisa pašiem sava izdevniecība. Dienas pirmais starta projekts bija Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata 365 Dienas filmas (2005). Šī grāmata tapa kā pašas Dienas radīts izdevums un bija kā jaundzimušā pūriņš Dienas grāmatai. 2005. gada 20. maijā, kad iznāca 365 Dienas filmas, tika dibināta Dienas grāmata. Saprotot, ka izdevniecībai vajag galveno redaktoru, kam saturs ir jākoordinē un par to jādomā, viņi meklēja cilvēku, kurš varētu ar to nodarboties. Izvēle krita uz mani."
Dace Sparāne sarunā ar Undīni Adamaiti. Satura kosmoss. Dienas grāmatai – 10 gadu. diena.lv, 28.05.2015.

Informācija

dgramata.lv

2 saistītas personas