Žurnāls "Mazputniņš"

Mēnešraksts latviešu zēniem un meitenēm visā sāka iznākt 1959. gadā Kalamazū apgādā "Ceļinieks". Izdevuma pamatideju un principus izstrādājuši Valters Nollendorfs, Aivars Ruņģis un Auseklis Zaļinskis.

Mēnešraksta pamatideja: piesaistīt bērnus pie latviskas lasāmvielas, to padarot interesantu, uzturot nacionālus un pedagoģiskis principus.

 Žurnālam bija literārā daļa, pasakas, zinātnes un dēku stāsti, atsevišķa lapa nodarbībām, rotaļas, mīklas, dažādi uzdevumi u. c. Izdevums bija bagātīgi ilustrēts, kopš 1960. gada krāsains.

Pirmās burtnīcas izdod A. Zaļinskis, A. Ruņģis un V. Nollendorfs. Ilggadēji redaktori ir L. Streips un L. Korsta-Streipa. Žurnālā tiek ievietoti dzejoļi, pasakas, stāsti, mīklas, tautasdziesmas, uzdevumi prāta asināšanai, zīmējumi un fotoattēli, darbojas "Gudro putnu klubs". Ir izgriežama un līmējama daļa. Žurnālā bagāts uzziņu materiāls. Redakcijas locekļu vidū ir daudzi pazīstami rakstnieki. Saņēmis Kārļa Goppera fonda balvu 1966. gadā sakarā ar žurnāla 100. numura iznākšanu.

Avots: Latviešu trimdas prēmijas. Bibliogrāfisks rādītājs. Rīga: LNB, 1995., 151. lpp.