Latvijas Zinātnes padome

Latvijas Zinātnes Padome tika izveidota 1990. gadā pēc Ministru Padomes lēmuma (03.07.90., nr.44), lai demokratizētu zinātniskās darbības vadīšanas sistēmu, celtu zinātniskā darba efektivitāti un nodrošinātu zinātnei no budžeta iedalīto līdzekļu maksimāli efektīvu izlietojumu uz pētījumu projektu konkursa pamata. Padomes darbības galvenais mērķis ir sekmēt zinātnes un tehnoloģijas attīstības politikas izstrādi un īstenošanu Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības mērķiem un prasībām.

Saskaņā ar „Zinātniskās darbības likuma" 14. pantu LZP ir koleģiāla zinātnieku institūcija, kas izveidota kā Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Padomes pilnvaru laiks ir trīs gadi. LZP darbojas pamatojoties uz Ministru kabineta 2006. 9. maijā apstiprinātiem noteikumiem Nr. 383 „Latvijas Zinātnes padomes nolikums”.

Latvijas Zinātnes padomi vada tās priekšsēdētājs, tās sastāvā ietilpst Dabaszinātņu un matemātikas ekspertu komisija; Stratēģijas komisija; Zinātniskās ekspertīzes komisija; Inženierzinātņu un datorzinātnes ekspertu komisija; Bioloģijas un medicīnas zinātnes ekspertu komisija; Lauksaimniecības, vides, zemes un meža zinātņu ekspertu komisija; Humanitāro un sociālo zinātņu ekspertu komisija.

No: https://www.lzp.gov.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=75 [sk. 22.02.2020.]

LZP pārziņā ir arī zinātniskās darbības novērtēšana un eksperta statusa piešķiršana.