Frankfurtes pie Oderas universitāte

Mūsdienās viena no mazākajām Vācijas universitātēm ar 5200 studentiem, nokuriem 1000 ir no Polijas, ap 160 cilvēku lielu mācībsēku korpusu. Latīņu vārds Viadrina nozīmē `piederošs, tāds,kas atrodas pie Oderas upes`, radies no vārda Viadrus, iespējamā Oderas upes dieva vārda.

Universiāte ir dibināta 1506. gadā, populāra studentu vidū, t.sk. no Polijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas, universitātes kanclers Georgs fon Blūmentāls (Blumenthal) ir reformācijas kaislīgs pretinieks. 1518. gadā to absolvē ar doktora grādu Johans Tecels (Tetzel, 1465-1519), indulgenču tirgotājs. Neskatoties uz to protestantu idejas pamazām gūst virsroku. 17. gadsimtā tā uzņem ebreju studentus, izveido botānisko dārzu un arī anatomisko teātri. Napoleona kara laikā 1811. gadā universitāti pārceļ uz Bresalavu, kur tā tiek apvienota ar Breslavas universitāti, pa upi pārvedot arī 28.000 sējumu lielo bibliotēku. Apvienotā universitāte rada nopietnu konkurenci Berlīnes universitātei. Veco universitātes korpusu Frankfurtē pie Oderas pārņem pilsēta un ierīko skolu, tā cieš II Pasaules kara laikā, īslaicīgi ēkā tiek izvietoti bēgļi no austrumu tertorijām, pēc tam ēka ilgstoši ir tukša un gandrīz pilnīgi nojaukta 1960gados. Saglabājusies galvenās ieejas arka kā piemiņas zīme vecajai ēkai.

Izcili absolveni: Ulrihs fon Hutens, Tomas Mincers, Karls Filips Emanuels Bahs, Vilhelms un Aleksandrs fon Humbolti, Heinrihs fon Kleists.

1991. gadā universitāti atjauno, pašlaik tajā ir 3 fakultātes: ekonomikas un biznesa studiju fakultāte, juridiskā fakultāte un kultūras studiju fakultāte.

1 saistītas personas