Žurnāls "Laiks" (1946–1949)




Vēsture

No 1946. līdz 1949. gadam Eslingenē apgāds "Grāmatu Draugs" izdeva literatūrai, mākslai un filozofijai veltīto žurnālu "Laiks".

Latviešu literatūrai un mākslai veltītā mēnešraksta "Laiks" pirmais numurs iznāca 1946. gada aprīlī. Tika izdoti 34 numuri, turklāt neviens literārs izdevums Vācijā nesasniedza tādu skaitu. Katrs numurs bija 112 lappušu biezs.

Mēnešraksta "Laiks" izdevējs un redaktors bija Helmārs Rudzītis, atbildīgais par mākslas nodaļu profesors Ludolfs Liberts, otrs palīgs žurnālists Felikss Krusa, palīgs tulkotājs un rakstnieks Valdemārs Kārkliņš.



Vērtējumi

"Izdevēji centās ievērot mēnešrakstu tradīciju Latvijā, katra numura beigās apskata daļā sniedzot arī paskaidrojumu par žurnālā ievietotim tēlotājas mākslas pielikumiem, arī nelielu mākslinieku personības ieskicējumu; turklāt to autori bija nometnēs vai privāti dzīvojoši bēgļi – un gleznas tepat Vācijas nometņu barakās tapušas, piemēram, Ludolfa Liberta, Jāņa Kugas, Noras Drapčes, Annas Dārziņas, Ernas Geistautes, Austras Ogules, Veronikas Janelsiņas, Jāņa Kalmītes, Fridriha Milta, Ģirta Ārvalža, Augusta Annusa, Pētera Rožlapas un citu gleznu reprodukcijas, grafikas un zīmējumi ar zīmīgiem nosaukumiem – "Rīga", "Dzimtenes bērzi", "Švābijas ainava", "Bēgļi Kemptenes nometnē", "Māte" un citi. Kad pirmo reizi manās rokās nonāca šis bēgļu gadu izdevums, biju pārsteigta – kā tas bija iespējams. Tas bija patiess sirds darbs laikā, kad nebija māju, vien vieta barakā, niecīga pārtikas deva un pārliecība, ka viss vēl būs labi – drīz brauksim mājās."

Inguna Daukste-Silasproģe. Grāmatizdevējam Helmaram Rudzītim – 100. Laiks, Nr. 21, 2003.31.05.

1 saistītas personas