Imanta Ziedoņa muzejs

5 bildes

Vēsture

No 1970. gada līdz 1975. gadam tika celta Imanta Ziedoņa vasaras māja Murjāņos. To plānoja, būvēja, kā arī iekārtoja pats dzejnieks kopā ar sievu Ausmu Kantāni. Viņi tur pavadīja visas vasaras līdz 2000. gadu sākumam.

2010. gadā Imants Ziedonis novēlēja sava muzeja veidošanu fondam "Viegli”, lai īstenotu sapni par to, ka viņa vasaras māja Murjāņos taptu par netipisku muzeju.

2011. gadā fonds “Viegli” no dzejnieka iegādājās Murjāņu vasaras māju.

2015. gada 1. jūlijā apmeklētājiem durvis vēra Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos. Tā paša gada 10. novembrī tika dibināts Imanta Ziedoņa muzeja fonds.

2017. gadā muzejs tika akreditēts.

Darbība mūsdienās

No jūnija līdz oktobrim Murjāņos iespējams apskatīt Imanta Ziedoņa vasaras māju, kas saglabāta tāda, kā to savulaik iekārtojis dzejnieks kopā ar dzīvesbiedri Ausmu Kantāni.

Muzeja krājumu veido mājā atrodamie mākslas un sadzīves priekšmeti. Muzeja teritorijā rodam arī klēts, šķūnis, pirtiņa, virtuves ēka un skatuve.

Muzejs apmeklētājiem piedāvā dažādas radošas apmeklējuma programmas, regulārus pasākumus un notikumus visas vasaras garumā.

Ziemas sezonā Imanta Ziedoņa muzejs ir sastopams Ziedoņa bibliotēkā – ziemas rezidencē Rīgā, Sporta ielā 2, rīkojot pasākumus un aktivitātes, kā arī dodoties ceļā uz Latvijas reģionu skolām.

Ietekme kultūrā

Murjāņos tapusi Imanta Ziedoņa “Poēma par pienu”, vairāki viņa prozas darbi (piemēram, “Tik un tā” un “Tutepatās”), kā arī visi krājuma “Viegli” dzejoļi. Šeit meklējami aizsākumi arī Imanta Ziedoņa epifānijām.

Citātu galerija

“Imantam ir sens sapnis – izveidot mūzeju savās Murjāņu mājās, kurās viņš sarakstījis vienu no ģeniālākajiem latviešu darbiem “Epifanijas” Taču viņš negrib mūzeju, kuŗā pie katra krēsla būtu piestiprināta zīmīte "Rokām neaiztikt!". Tās būs nevis memoriālās mājas, bet dzīvs muzejs, kur mājo jaunrade, kur notiek darīšana, kur ir prieks.”
Žanete Jaunzeme-Grende sarunā ar Māru Jurševicu. “Mazās kavalerijas” plašā sirds. Laiks, Nr. 48, 18.12.2010.

“Ziedoņa redzējums par muzeju, kas nebūtu centrēts ap viņa personību, gala beigās rada to patīkamo distanci, kas ļauj viņa personību ieraudzīt ar perifēru skatienu un saskatīt to spilgtākos un negaidītos rakursos. Veids, kā muzejs iesaista apmeklētājus, ir ļoti atvērts un mūsdienīgs, un darbinieki, kas jūtas kā ģimene, arī atbraucējam ļauj viegli aizmirst, ka viņš atrodas Kultūras kanonā iekļauta tautas mākslinieka memoriālajā muzejā.”
Ieva Viese-Vigula un Arvis Viguls. Izstaigāt Ziedoni. Satori, 29.08.2018.

Informācija

ziedonamuzejs.lv