Laikraksts "Latvietis" (1882–1905)

Literāri politiskais nedēļas laikraksts "Latvietis" iznāca no 1882. gada līdz 1905. gadam Liepājā. Dibinājis Fricis Brīvzemnieks, kurš ar saviem sakariem palīdzēja Klāvam
Ukstiņam iegūt avīzes koncesiju. Laikraksts "Latvietis" bija pirmais pašu latviešu vadītais laikraksts Liepājā.

Līdz 1903. gadam laikraksts iznāca reizi nedēļā, vēlāk – 2 reizes nedēļā. Laikraksta redakcija atradās Liepājā, Vecajā tirgū 12.

Laikraksta izdevējs bija Klāvs Ukstiņš, no 1904. gada viņa dēls, pēc profesijas advokāts Mārtiņš Ukstiņš.

No 1904. gada 25. decembra (Nr. 1) līdz 1904. gada 10. decembrim (Nr. 43) reizi nedēļā iznāca regulārais laikraksta "Latvietis" pielikums.



Pētnieku vērtējumi

"Latvieti nodibināja Fr. Brīvzemnieks, izdeva šo nedēļas avīzi grāmattirgotājs K. Ukstiņš Liepājā. No sākuma avīzē rakstīja Brīvzemnieks u. c. Maskavas patriotiskie latvieši, un laikraksta virziens bij nacionāli-spirgts; "Latvietis" grieza uz sevi vērību, tā ka bij jāapstājas mazvērtīgai pirmai Liepājas avīzei "Liepājas Pastenieks" (izn. no 1877.). Vēlāk ievērojamākie līdzstrādnieki no "Latvieša" atstājās, laikraksts sāka stipri nīkuļot, viņa saturs kļuva mazvērtīgs, pielikumā galvenā kārtā nāca Dunsberģa zinātniskie darbi un garie beletristiskie tulkojumi. Laikraksts atdzīvojās pēc K. Ukstiņa nāves, kad par faktisko "Latvietis" vadītāju kļuva agrākais "Dienas Lapa" jaunstrāvnieks J. Kovaļevskis. Avīzes revolucionārai kustībai simpatizējošā virziena dēļ to krievu valdība 1905. g. beigās slēdza."
Latvietis. No: Alberts Prande. Latvju rakstniecība portrejās. Rīga: Letas izdevums, 1926, 148. lpp.

"Lielākais nopelns Ukstiņam tomēr piekrīt kā Liepājas latviešu avīžniecības nodibinātājam. 1882. g. viņš sāka izdot politiski literārisku laikrakstu "Latvietis", kas ilgus gadus bij vienīgais latviešu domas paudējs Liepājā un visā Kurzemē. Sākumā "Latvietis" iznāca vienreiz, vēlāk divreiz nedēļā. Ukstiņa darba liels atbalstītājs un iedvesmotājs bij tautiskās kustības lielais darbinieks Fricis Brīvzemnieks, kurš arī izgādāja avīzes koncesiju. "Latvieša" pirmos numurus gandrīz viens pats sarakstīja un sastādīja Brīvzemnieks, kurš nevien pats rakstīja, bet arī pamudināja pārējos Maskavas latviešus, sevišķi studentus rakstīt Liepājas laikrakstam. No nelielas lokallapas "Latvietis" izvērtās par ievērojamu laikrakstu – latviešu vienotāju un nacionālu cīnītāju. Pēc vecā Ukstiņa nāves laikrakstu tālāk vadīja viņa dēls cand. jur. M. Ukstiņš, bet pēc piektā gada revolūcijas, kad laikrakstu vairākkārt slēdza un tas iznāca zem dažādiem nosaukumiem, nodibinājās sabiedrība, kas pārņēma nevien laikraksta, bet arī Ukstiņa grāmatu izdevniecību un veikalu."
R. R. Liepājas latvietības pirmā vienotāja un avīžniecības nodibinātāja piemiņai. Kurzemes Vārds, Nr. 121, 02.06.1939, 3. lpp.

Papildu uzziņai

S. Dansberga. Reiz pasaulē bija "Latvietis". Komunists (Liepāja), Nr. 205–206, 27.10.1989, 3.–4. lpp.

2 saistītas personas