Rīgas latvietis



Publicitātes informācija
Rīgas Latviešu biedrības gadagrāmata, 2011 "Rīgas latvietis" ir rakstu un domu krājums, kuru šķirot ir iespēja ielūkoties senākās latviešu organizācijas pasaulē – Rīgas Latviešu biedrības vēsturē un šodienā. Gadagrāmata turpina savulaik gadu desmitu garumā ilgušās Rīgas Latviešu biedrības gada pārskatu izdošanas tradīcijas.

Gadagrāmatā publicēti RLB domnieku raksti: Ojāra Celles „Toreiz, tagad un turpmāk”, Jura Zaķa „„Latviešiem, kas itin tukši bija” jeb pārdomas par zinībām RLB”, Mirdzas Stirnas „RLB Goda biedra Kārļa Ulmaņa Golgātas ceļš”, Ainas Blinkenas „Latva, latvis, latvietis, Latvija” un Maijas Sinkas-Gobiņas „Par „Gada vārdu, Nevārdu un Spārnoto teicienu””, kā arī „Par mūsu valsti un mūsu valodu. Pārdomās padomāt – padomāt pārdomās”.

Līdzās literatūras un mākslas darbinieku atceres un gaviļu dienām lasāmi raksti, kurus gatavojuši Arvīds Bomiks, Edvarda Šmite, Zigurds Konstants, atklājot jaunus faktus prof. Oļģerta Grāvīša, tēlnieces Vijas Dzintares, gleznotāja Jāņa Pauļuka un izcilo mūziķu – Haralda Medņa, Jāņa Ivanova, Leonīda Vīgnera biogrāfijās. Savukārt Viktors Hausmanis, Ilgonis Bērsons, Guntis Gailītis snieguši ieskatu izrāžu „Mērnieku laiki”, Uguns un nakts”, operas „Baņuta” un lugas „Sprīdītis” vēsturē. Vēl izdevumā atrodami aizraujoši un informējoši stāsti par Omulību klubiņu, Latvijas Inteliģences apvienības konferenci, Sprīdīša skolas gadskārtām, konkursu-koncertciklu „Talants Latvijai”, bērnu vokālo studiju „Knīpas un Knauķi” un Valdemāra Ancīša vārdu spēlēm.

Īpaša sadaļa Gadagrāmatā atvēlēta RLB biedru jaunradei. Te lasāmi dzejoļi, stāsti, pasakas un anekdotes. Sadaļā „Raibumi” RLB biedri dalās ēdienu pagatavošanas noslēpumos un Dagnija Dreika atklāj horoskopus 2011. gadam. Gadagrāmatā ievietotas fotogrāfijas no RLB realizētajiem lielākajiem radošajiem un sabiedriskajiem projektiem: Nakts Mistērijas Muzeju naktī, RLB 142. dzimšanas dienas svinībām „Dārgumu sala” un līgošanas Jaunpiebalgas novada Zosēnos pie Skrāģu kroga.

Izdevējs

Mansards

Izdevuma veids

Grāmata

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9789984812946

Izdošanas gads/vieta

2011, Rīga