Jauna un pilnīga latviešu dziesmu grāmata

Kurzemes latviešu luterāņu jaunā teologu racionālistu uzskatu ietekmētā dziesmu grāmata. Tās pamatā ir J.K.Baumbaha sastādītā krājuma manuskripts, kas pēc Baumbaha nāves ir nonācis K.F. Launica rīcībā. Kurzemes konsistorijas prezidenta F.Rennes uzdevumā rediģējis F.G.Mačevskis, G.Z.Bilterlings, K.F.Launics un A.J.Stenders. Korektūras lasījis J.K. Kēlers, M. Stobe, J.M.Pēterss-Stefenhāgens.
Grāmatai iznāca vismaz 8 papildmetieni līdz 1856. gadam. Ar šo izdevumu bija paredzēts luterāņu draudzēs nomainīt lietošanā esošo "Kurzemes jaunu un pilnīgu dziesmugrāmatu" (1798). Izdevuma izplatīšanu kavēja gan pavēles kavēšanās par oficiālu ieviešanu baznīcās, gan draudžu pretestība. Kurzemes gubernators E. Štāneke izdeva pavēli "Pasludināšana.." (1817. 10.08.) izbeigt dumpi Rucavas, Bārtas-Nīcas, Liepājas draudzēs sakarā ar atteikšanos lietot jauno dziesmugrāmatu. 2. izdevums nāk klajā 1856. gadā.

Pievienotas jaunas - vienkāršas un pamācošas dziesmas, t.sk. pirmoreiz 149 Mačevska sacerētas un tulkotas dziesmas, pievienotas arī Mačevska paša sacerētas lūgšanas.
Par izdevumu sīkāk: Seniespiedumi latviešu valodā, 1525-1855. Kopkatalogs. Zin.red. A.Apīnis. Rīga: LNB, 1999, nr.776, 249.lpp.