G. F. Stenders. Latviešu gramatika (1783)

Izdevumā iekļauts faksimila "Latviešu gramatika" (sarakstīta no Gotharda Frīdriha Stendera, Sēlijas baznīcas apriņķa prāvesta, Sēlijas un Sunākstes vecā mācītāja un Getingenes karaliskās vācu biedrības biedra) otrā izdevuma (no paša autora uzlabota, papildināta un no jauna pārstrādāta) pārlikums mūsdienu ortogrāfijā.
LU LFMI pētnieces Zigrīdas Frīdes tulkojums, ievads, komentāri.Publicitātes informācija

Atverot 18. gadsimtā sarakstīto Stendera "Latviešu gramatiku", sastapsim pētnieku ar reālu pasaules uztveri, autoru, kurš vēlas dalīties ne tikai ar apgūto teoriju un praktisko pieredzi, bet izsaka dziļi personisku attieksmi gan pret līdzcilvēkiem, tostarp citiem Kurzemes mācītājiem, gan savas domas par tālaika latviešu literatūru. Stendera gramatika ir aplūkojama ne vien kā būtisks pamatdarbs latviešu valodas mācības attīstības vēsturiskajā ceļā, tā ir lasāma arī kā daudzu gadu garumā īstenots pētījums caur valodu ielūkoties citās garīgās dzīves sfērās, lai iepazīstinātu ar tās savdabību izteiksmē un lietu uztverē, tātad ar svarīgu daļu no latviešu dzīves redzējuma kopumā.


Stendera gramatika ir aplūkojama ne vien kā būtisks pamatdarbs latviešu valodas mācības attīstības vēsturiskajā ceļā, tā ir lasāma arī kā daudzu gadu garumā īstenots pētījums caur valodu ielūkoties citās garīgās dzīves sfērās, lai iepazīstinātu ar tās savdabību izteiksmē un lietu uztverē, tātad ar svarīgu daļu no latviešu dzīves redzējuma kopumā.

Izdevums daudziem pirmo reizi ļāva ieskatīties (ar vācu valodā tulkotiem piemēriem) latviešu tautasdziesmās un piedāvāja nelielus sakāmvārdu un mīklu sarakstus ar skaidrojumiem. Grāmatā vietumis ietverti materiāli par tautas ticējumiem, bet īpaši izceļams mitoloģisko būtņu rādītājs, ar kuru literatūrā tālāk iedzīvināta virkne latviešu mītiskā pasaules tvēruma pseidoīpatnību.

Nosaukums oriģinālvalodā

Neue vollständigere lettische Grammatik, nebst einem hinlänglichen Lexico, wie auch einigen Gedichten, verfasset von Gotthard Friedrich Stender

Izdevējs

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Izdevuma veids

Faksimilizdevums

Darba veids

Tulkojums

ISBN

9789984893143

Tulkotājs

Redaktors

Mākslinieks

Komentāra autors

Recepcijas persona

Izdošanas gads/vieta

2015