Dzimtes konstruēšana



Publicitātes informācija

Krājumā divos tematiskos blokos apkopoti raksti par Latvijas kontekstā aktuāliem, līdz šim maz pētītiem dzimtes studiju jautājumiem. Krājuma sastādītāju mērķis ir uzsvērt dzimtes studiju daudzšķautnainību – šie jautājumi atspoguļoti gan mūsdienās aktuālās, socioloģiskās tēmās, runājot par bēgļu jautājumu, gan īpaši diskusijas raisījušo "Tikumības grozījumu" Izglītības likumā un "olšūnu ziedošanas" izmaiņu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā vieta Latvijas nacionālo mediju dienas kārtībā un to rāmējums mediju saturā (2015–2016), gan teoloģiskajā problemātikā, gan literatūrzinātnes kontekstā, pievēršoties dzimtes jautājumiem un caur literāru darbu prizmu analizējot arī mūsdienu sabiedrībā aktuālus jautājumus un sekmējot kritisko domāšanu. Tādējādi lasītājam tiek dota iespēja iedziļināties jau zināmajā, ikdienā dzirdētajā, gan arī sekmēta diskusija par dzimtes studiju pētniecību Latvijā. Krājuma autori ir gan plaši pazīstami Latvijas zinātnieki, arī jauni pētnieki, kuri raksta par šādām tēmām:
Bēgot no bērnības: bērna koncepts islāmā Vai visām olām ir vienādas tiesības? Dzimtes lomas un to pārmaiņas romu ģimenēs Latvijā Protestantu sociālpolitiskie uzskati mūsdienu Latvijas publiskajā telpā Sieviete Saeimā: dzimtes diskurss parlamenta debatēs Sam-hiors, modernās dejas pionieris Latvijā Dzimtes melanholija un identikācijas robežas Andras Neiburgas stāstā "Lellis" Reliģija un seksualitāte Margaritas Perveņeckas stāstā "Lesbanons".
Krājums izdots ar Frīdriha Eberta fonda atbalstu, sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju institūta Reģionālistikas institūtu.
Avots: lfmi.lu.lv

Izdevējs

Avens un partneri

Izdevuma veids

Rakstu krājums

Darba veids

Oriģināldarbs

Nr.

4

Mākslinieks

Izdošanas gads/vieta

10.2016, Ogre