Ceļojuma pieteikumi Annas Dagdas pasaulē

Andas Kubuliņas sastādītais zinātnisku rakstu krājums "Ceļojuma pieteikumi Annas Dagdas pasaulē" apkopo rakstus, kas balstīti Annai Dagdai veltītajā konferencē nolasītajos referātos. Annas Dagdas simtgades jubileju Rīgā un Ventspilī atzīmēja ar zinātnisku konferenci viņas dzimšanas dienā 2015. gada 22. janvārī Akadēmiskās bibliotēkas J. Misiņa bibliotēkas zālē un 23. janvārī Ventspils bibliotēkā.
Krājuma autori ir LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta, LU Humanitāro zinātņu klasiskās un antropoloģijas, baltistikas un latvistikas nodaļu, LU Filozofijas fakultātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Liepājas Humanitārā institūta, Daugavpils universitātes un Ventspils augstskolas pētnieki un docētāji.

Saturs


Anda Kubuliņa, Benita Laumane. Vēja un jūras tēlu konotācijas Annas Dagdas dzejā
Anda Kubuliņa. Reibuma, bedres un sastinguma saites Annas Dagdas mīlas lirikā
Viesturs Vecgrāvis. Epitāfiskais: sengrieķu dzejas žanra zīmes Annas Dagdas dzejas krājumā "Līdzības" Anna Dagda un Jānis Sudrabkalns: dažas būtiskas sasaites jeb uzticība gara gaišuma radītājam
Māra Rubene. Līdzību estētika: Annas Dagdas dzejas filozofija
Jānis Rokpelnis. Ticības motīvi Annas Dagdas jaunradē
Juris Rozītis. Anna Dagda un trimda
Marians Rižijs. Poļu dzeja Annas Dagdas kontekstā
Sigita Kušnere. Savs un svešs Annas Dagdas vēstulēs un dzejā
Elīna Vasiļjeva. Bībeles motīvi Annas Dagdas dzejā
Olga Senkāne. Kustības zīmes Annas Dagdas dzejā
Inta Čaklā. Annas Dagdas darbs literatūras kritikā
Skaidrīte Lasmane. Garīga proletarizācija Annas Dagdas (Olgas Veronikas Taubes) izjūtās

Vērtējums kritikā un sabiedrībā

"Jaunlaiku literatūrpētnieki, kritika bieži piemirst, ka literatūra ir mākslas veids, ko īsteno valoda, tātad tā katrreiz jāanalizē, lai nosauktu darba jēgu. Šo nenosaukšanas slikto tradīciju konference mēģināja lauzt, aicinot valodnieci Benitu Laumani reflektēt par „Līdzībās” aktualizētiem valodas slāņiem. (..) Kopumā iesniegto tekstu vairums jubilāres daiļradē smeļ dziļi, pasaka par to līdz šim neapjaustas lietas. Ar to iegūst latviešu zinātne, sabiedrība. Piemēram, diezin vai kāds pirms prof. Ilzes Rūmnieces referāta atjauta, cik dziļas saknes Dagdas poētiskā domā laidusi epitāfiskā struktūra un vai pirms Intas Čaklās precīzā formulējuma tik skaidri ieraudzīja dzejnieces atturību pret psihoanalītiskiem eksperimentiem prozā. Priekšplānā tomēr izbīdās dažādo reminiscenču plašā aploce A. Dagdas lirikā, atgādinot: reflektējot par dzeju, iepriekšējais mantojums pārredzams gan līdzās esošā J. Sudrabkalna tekstos (Vecgrāvis), gan patālāko Š. Bodlēra un Kīta (Māra Rubene), gan gadsimtu aizsegto grieķu mantnīcās esošais, tāpat ik brīdi prātā turami virzienu poētiskie principi (Vecgrāvis). Arī vecākai un vidējai paaudzei pašsaprotamā Raiņa klātbūtne tomēr nosaucama, parādāma (Olga Senkāne). Interesants un precīzs ir Elēnas Vasiļjevas šķīrums, runājot pat Bībeles un antīko motīvu atbalsīm Dagdas lirikā, kā arī norāde uz jaunākajām tendencēm dažu Bībeles sižetu interpretācijās. Savrupi un dziļi uz dzejnieci un viņas laika kultūrvidi paskatās Skaidrīte Lasmane, atgādājot, cik ļoti piecdesmit okupācijas gadi mūs, latviešus, proletarizējuši." (Anda Kubuliņa)

Izdevējs

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Izdevuma veids

Rakstu krājums

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9789984893198

Recepcijas persona

Mākslinieks

Sastādītājs

Komentāra autors

Redaktors

Izdošanas gads/vieta

05.2016, Rīga