Rita Laima Bērziņa

1 bilde

Rita Laima Bērziņa (arī Rita Laima Krieviņa; 1960) - māksliniece, ilustratore, tulkotāja un rakstniece. Dzimusi dzejnieces Baiba Bičoles un mākslinieka Ilmāra Rumpētera ģimenē un mantojusi no vecākiem abas šīs radošās ievirzes. Augusi latviešu trimdas kultūras darbinieku sabiedrībā. Pirmās literārās publikācijas kopš 1977. gada. 1982. gadā parādījās pirmās Ritas Laimas grāmatu un literāro darbu ilustrācijas. 1980. gadā neilgu laiku apmaiņas studijās mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā. no 1982. līdz 1999. gadam dzīvoja Latvijā. 2017. gadā ar Ritas Laimas vārdu angļu valodā izdota grāmata "Skylarks and Rebels" (Cīruļi un dumpinieki), kam līdzās nosaukumam ir paskaidrojošais teksts: memuāri par padomju okupāciju, dzīvi Latvijā totalitārā iekārtā un brīvību.

Miršanas laiks/vieta


Dzimšanas laiks/vieta

14.04.1960
Ņūdžersija

Personiska informācija

Rita Laima (pilnajā vārdā Rita Laima Bērziņa) dzimusi ASV mākslinieka Ilmāra Rumpētera un dzejnieces Baibas Bičoles ģimenē.
Vīrs Tālivaldis Bērziņš. Bijusi precējusies ar mākslas fotogrāfu Andri Krieviņu.
Dēli Tālivaldis Bērziņš, Jurģis Krieviņš (ASV), vecākais dēls Krišjānis dzīvo Latvijā.

1980: rudenī sešas nedēļas pavadīja Latvijā kā Ņujorkas Mākslas skolas audzēkne, mācījās Latvijas Mākslas akadēmijā pie profesora Pētera Upīša.
1982-1999: dzīvoja Latvijā.

2017: 8. novembrī Rita Laima Bērziņa viesojās Latvijas Radio; stāstījumu klausīties šeit: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kulturas-rondo/rita-l...
Rimanta Ziedoņa sarunu ar Ritu Laimu Bērziņu klausīties: JĀ! ⟩ "Zāle nav zaļāka "otrajā pusē"." Atklāta saruna ar ASV latviešu rakstnieci Ritu Laimu Bērziņu - Atelpa - Brīvbrīdis - Apollo.lv

Profesionālā darbība



Literārā darbība
1977: pirmā publikācija dzejolis "Dzintars" žurnālā "Labietis", Nr. 54.
Dzejas publikācijas mēnešrakstā "Jaunā Gaita", laikrakstā "Laiks".

2017: ar Ritas Laimas vārdu izdota grāmata "Cīruļi un dumpinieki” (Skylarks and Rebels) - memuāri par padomju okupāciju, dzīvi Latvijā totalitārā iekārtā un brīvību. Grāmata uzrakstīta angļu valodā, lai, kā saka pati autore, “paietu malā no Latvijas” un atmiņu pieraksts būtu iespējami objektīvs. Tās ir atmiņas par dzīvi PSRS 80. – 90. gados. Rakstīt angliski Laimai devis vajadzīgo emocionālo atkāpi no piedzīvotā. Objektivitāti. Arī izdevējs uzskata, ka Skylarks and Rebels vērtība ir ne tikai Laimas aizraujošais un neparastais dzīves stāsts, bet šo 17 gadu konteksts ģimenes, latviešu tautas un Latvijas valsts divdesmitā gadsimteņa vēstures fonā.

Sabiedriskā un pedagoģiskā darbība
1976
: audzinātāja Beverīnas latviešu vidusskolā.
1976: 14. augustā piedalījās Beverīnas latviešu vidusskolas Rakstnieku vakarā.
1976: novembrī piedalījās Filadelfijā Amerikas Latviešu jaunatnes apvienības (ALJA) XXIV kongresa mūzikai, dzejai un dejai veltītā vakarā.

Mākslinieces un ilustratores darbība
1982: parādījās pirmie zīmējumi, ilustrācijas, piemēram, bērnu žurnālā "Mazputniņš".
1995: ieguvusi Latvijas grāmatu apgāda "Vaga" bērnu literatūras konkursa galveno gadskārtējo balvu - Zaļo asti; šis apbalvojums par ilustrācijām mākslinieces pašas veidotajai ābecei.

Tulkotāja
1988: Rīgā izdots Andreja Pumpura eposs "Lāčplēsis" angļu valodā, tulkojusi Rita Laima Krieviņa (Rumpētere).

Darbība žurnālistikā
1994-1995: laikraksta "The Baltic Observer" mākslas un kultūras nodaļas redaktore; publicējusi rakstus angļu valodās par Latvijas kultūras dzīvi, intervijas, apskatus.
1996: laikraksta "The Baltic Times" publicēti raksti par Latvijas kultūras dzīvi.

Citātu galerija



Rita Laima Bērziņa par radošo procesu
"Bērnībā lasīju visādu tautu pasakas. Āfrikas tautu, Eiropas, Grimma, H. K. Andersena pasakas, Ziemeļamerikas indiāņu, Āzijas tautu pasakas... Mūsu Skalbi! Patika visas! "Eža kažociņš" ir labi zināma latviešu pasaka, ko iztulkoju angļu valodā un illustrēju. Ļoti patīk dzīvnieciņš ezis. Šo adataino kustonīti bieži satiku Latvijas laukos, turēju plaukstās un baroju ar siltu pienu. [..] Uzaugot rakstnieces (māte Baiba Bičole) un mākslinieka (tēvs Ilmārs Rumpēters) ģimenē, vienmēr man bijusi vēlēšanās kaut ko "stāstīt". Vai tas būtu rakstot, vai zīmējot, šo radošo darbību es saucu par stāstīšanu. Mākslas darbs vai illustrācija stāsta vienu, raksts vai atdzejojums, dzejolis - kaut ko citu. Stāstīšana ir sevis atbrīvošana un kontaktēšanās ar pasauli. Un, ja kādu interesē tavs stāsts, brīnišķīgi!"
Čikāgas Ziņas, Nr. 334, 2009.

Saiknes

Andris Krieviņš - Bijušais vīrs
Arvils Rumpēters - Brālis
Baiba Bičole - Māte
Ilmārs Rumpēters - Tēvs
Jānis Bičolis - Vectēvs
Līvija Bičole - Vecāmāte

Dzimtais vārds

Rumpētere

Papildu vārdi

Krieviņa, Bērziņa

Izglītība

Mākslas studijas Pārsona dizaina skolā ("Parsons School of Design").

1982
Latvijas Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga

Dzīvesvieta

1982–1999
No 1982. līdz 1999. gadam Laima dzīvoja Latvijā, kur piedzīvoja padomju okupāciju, latviešu tautas Atmodas laiku un neatkarību 1991. gadā.

12.1982–1999
Latvija

12.2001
Kolumbusa
Kopš 2001. gada decembra dzīvo ASV vidienē

Darbavieta

1990
Rakstījusi avīzei "The Baltic Observer" par pēcpadomju dzīvi Latvijā; mākslas un kultūras nodaļas redaktore.

1997–1999
Rīga
Eiropas Komisijas delegācija Rīgā

2000
www.LaiksOnLine.com redaktore.