Māris Bišofs

3 bildes

Māris Bišofs (1939) – mākslinieks un rakstnieks. Jau studiju gados Latvijas Mākslas akadēmijā pievērsās ironiskajam zīmējumam. 1963. gada žurnāla "Dadzis" numuros ievietoti vairāki jaunā mākslinieka darbi. Pēc emigrēšanas uz Izraēlu rīkoja vairākas izstādes, divas no tām arī personālizstādes Telavivas un Jeruzalemes muzejos. Izraēlā publicētas pirmās trīs M. Bišofa zīmējumu grāmatas.1984. gadā devies uz ASV mākslinieks zīmēja ilustrācijas daudziem pazīstamiem laikrakstiem. Pēc atgriešanās Latvijā 2003. gadā zīmējis ilustrācijas laikrakstam "Diena", kā arī žurnāliem "Rīgas Laiks" un "Ir". 2015. gadā veidojis grafisko noformējumu XII Baltijas Starptautiskās mākslas triennāles publiskajai kampaņai. 1975. gadā starptautiskajā karikatūru izstādē Berlīnē "Cartoon 75" ieguvis 3. vietas godalgu. Autora debija literatūrā ir 2022. gada prozas krājums "Dom-raxti", kas tika nominēts 2023. gada Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Spilgtākā debija".

Dzimšanas laiks/vieta

11.06.1939
Rūjiena

Personiska informācija

Pēc dzimšanas kopā ar vecākiem pārcēlies uz Rubas pagasta Reņģi un vēlāk Auci. 

1966. gadā devies uz Maskavu, kur darbojies ar pasūtījuma darbiem.

1972. gadā ar ģimeni emigrējis uz Izraēlu, kur rīkojis personālizstādes un publicējis pirmās zīmējumu grāmatas.

No 1981. līdz 1983. gadam darbojies Parīzē, mākslinieku centrā Cité Internationale des Arts, kur tiešāk pievērsies literatūrai. 

1984. gadā devies uz Ņujorku, kur veidojis ilustrācijas vairākiem preses izdevumiem. 

2003. gadā atgriezies Latvijā un sācis zīmēt ilustrācijas vietējiem laikrakstiem un žurnāliem, tai skaitā "Diena", "Rīgas Laiks" un "Ir". 

Profesionālā darbība

LITERĀRĀ DARBĪBA

Proza
2022: prozas krājums "Dom-raxti" (Valters Dakša).

MĀKSLINIECISKĀ DARBĪBA

Ilustrāciju un zīmējumu grāmatas
1978: zīmējumu grāmata "The Exhibition" (Horace Richter Publ.).
1985: grāmata "Feisty Virginia Woolf" (Adama Books).
1986: grāmata "The Alien Diaries" (Adama Books).
1988: grāmata "Soho: Drawings on Drawings" (Adama Books).
2004: karikatūru albums "My Latvia" (Mana Latvija) (Latvian Institute).
2006: albums "My Latvia, too" (Mana Latvija, arī) (Atēna).
2008: zīmējumu grāmata "Zīmējumu grāmata: 213 Māra Bišofa zīmējumi" (Neputns).
2009: zīmējumi grāmatā ar Andas Līces apcerēm "Sveša vara" (Latvijas Okupācijas muzeja biedrība).
2021: ilustrāciju grāmata "444 Māra Bišofa ideju ilustrācijas" (Valters Dakša).

Rīkojis personālizstādes Izraēlā, Vācijā, Beļģijā, ASV un Latvijā, kā arī piedalījies dažādās grupu izstādēs. 

M. Bišofa zīmējumi publicēti tādos laikrakstos un žurnālos kā "Jediot Achronot", "Ha Aretz", "Time Magazine", "Newsweek Magazine", "Money", "Rolling Stones", "The Atlantic Monthly", "Harpers", "The Washington Post", "The New York Times", "The Nation", "The Willage Voice", "Smart Money", "The Wall Street Journal", "Hippocrates", "Conde Nast Traveler", "The Boston Globe", "The New Yorker", "The New York Magazine", "Barron’s", "PC Computing", "US News & the World Report" un citos.

Ar mākslinieka zīmējumiem papildināti vairāki literāri izdevumi, tai skaitā Māra Bērziņa "Gūtenmorgens" (Mansards) un pārējās sērijas grāmatas, "Dekamerons" (Jumava), kā arī citi. 

Citātu galerija

PAR PROZAS KRĀJUMU "DOM-RAXTI" (2022)

"“Domraxti” izceļas ar savu ne-obligātumu, ar spilgto iztēli, ar neparasto skatījumu uz dažādām ikdienas un ar mākslu saistītām parādībām, tā pievērš uzmanību un ļauj paraudzīties uz pasauli ar citām acīm, piepeši visu ieraugot krietni dīvaināku un neparastāku, kā esam pieraduši."

Vītiņa, Lote Vilma. Dom-raxti. laligaba.lv, 2023.

"Māris Bišofu – zīmētāju, grūti atdalīt no Māra Bišofa – rakstnieka. Viņš ir stāstnieks, neatkarīgi no izvēlētā mākslas veida. Bišofs zīmē ar ļoti smalku zīmuli, un arī viņa pastāsti vispirmām kārtām piedāvā apgūt to autora īpatno pasaules uztveres veidu, ko raksturo smalks vērojums un līdzdomāšana. Zīmējumu, kurus autors pats nevēlas saukt par karikatūrām, sižetu izdomāšana pieprasa pasauli tvert jau gatavos tēlos un priekšstatos, to sadures izspēlējot kā teātra izrādē. Drosmīga un brīžiem absurda pasaules dramatizēšana ir arī Bišofa stāstos, un tomēr tie savdabīgā veidā dokumentē laiku."

Buševica, Anda. Dom-raxti. laligaba.lv, 2023.

"Kā mazi, nebēdīgi saules zaķi uzmirgo īsi un asprātīgi tekstulēni, viegli un nopietni vienlaikus caurgaismojot dzīvi un mākslu, Latviju un pasauli, bijušo, cerēto un ceramo, kopumā veidojot diezgan pamatīgu pasaules ēku, kas iespaido lasītāju un rada atbalsi."

Lāms, Ojārs. Dom-raxti. laligaba.lv, 2023.

Izglītība

Auces vidusskola
Jura Mātera iela 11, Auce
Apguvis 7 klases.

1954–1959
Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola
Krišjāņa Valdemāra iela 139, Rīga
Mācījies Koktēlniecības nodaļā.

1959–1965
Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Studējis Interjera un iekārtas nodaļā.Pēc absolvēšanas kļuvis par pirmo mākslinieku, kurš ieguvis interjerista diplomu.

Apbalvojumi

Latvijas Literatūras gada balva
Spilgtākā debija
Nominants
2023