Imants Melgailis

2 bildes

26.01.1923 – 21.05.2018

Imants Melgailis (1923–2018) – mākslinieks, grafiķis un karikatūrists. Māksliniecisko izglītību ieguvis pašmācības ceļā, karikatūras žanram pievērsies 20. gs. 40. gadu sākumā, bet pirmās karikatūras sācis publicēt par sporta tēmu žurnālā “Fiziskā Kultūra” (1952). Izstādēs piedalījies kopš 1960. gada. Karikatūras, sākot ar tā pirmo numuru, publicējis žurnālā "Dadzis", kā arī citos padomju laika preses izdevumos. Piedalījies karikatūru izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Ungārijā, Bulgārijā un Dienvidslāvijā. Savas dzīves laikā uzzīmējis ap 5000 joku, ilustrējis grāmatas, bijis arī humoristisku rakstu un dzejoļu autors, kā arī savdabīgu māla figūriņu veidotājs. 2018. gadā apbalvots ar V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Dzimšanas laiks/vieta

26.01.1923
Rīga

Miršanas laiks/vieta

21.05.2018
Rīga

Personiska informācija

"Esmu dzimis Rīgā, klusās Lienes ielas 3. nama 22. dzīvokļa virtuvē sarkanbaltisarkaniem karogiem plīvojot, jo tā bija Latvijas valsts de jure diena. Kalendārs rādīja 1923. gada 26. janvāri." (I. Melgailis)

Profesionālā darbība

Karikatūras žanram pievērsies 20. gs. 40. gadu sākumā, bet pirmās karikatūras sācis publicēt par sporta tēmu žurnālā "Fiziskā Kultūra" (1952). Izstādēs piedalījies kopš 1960. gada. Mākslinieks pārsvarā karikatūras veidojis tušas zīmējuma tehnikā, bet dažkārt melnbaltos zīmējumus papildinājis ar akvareļa krāsām. Visvairāk viņa karikatūras tika publicētas žurnālā "Dadzis", kurā viņš darbojies no tā izveides brīža. Līdzās Latvijas presei, viņa karikatūras tika publicētas arī ārzemju satīras žurnālos "Eulenspigel", "Dikobraz", "Stikel" un "Szpilki".

Imants Melgailis kopā ar Uģi Mežavilku vēlējās parādīt karikatūru kā būtisku mākslas žanru un 1961. gadā sarīkoja pirmo karikatūru izstādi Mākslinieku namā.

Līdzās karikatūrām presē no 20. gs. 60. gadu sākuma mākslinieks darbojies arī grāmatu grafikā, ilustrējis daiļliteratūras un mācību grāmatas, bet 70. gados ar humoristiski un ironiski satīrisku ievirzi pievērsies mālā veidotai sīkplastikai, kas Latvijas mākslā ir īpaši rets žanrs. Kopš 70. gadu beigām publicējis arī rakstus par karikatūru, kā arī satīriska žanra rakstus žurnālos "Liesma" un "Dadzis", un vēlāk radošo daiļradi bagātinājis arī ar fotogrāfijām.

I. Melgaiļa mākslas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, Ķekavas novadpētniecības muzejā un vairākās privātkolekcijās.

Citātu galerija



I. Melgaiļa karikatūras

"Latvijas 20. gs. 2. puses prese gandrīz nav iedomāja bez Imanta Melgaiļa karikatūrām, kurās dzīves komiskās situācijas un dažādie personāži tika parādīti ar māksliniecisku ironiju tēlu stilizācijā, ko bagātināja ar psiholoģiski piesātinātiem zemtekstiem. [..] Imants Melgailis ir nozīmīgs Latvijas grafikas žanra – karikatūra – mākslinieks un šīs mākslas nozares popularizētājs, kura asprātīgajos dzīves tēlojumos vērojams zīmētāja talants, dabas dota kompozīcijas izjūta un lakonisks dzīves notikumu vērojums."

Dobičins, Igors. Mūžībā devies karikatūrists Imants Melgailis. www.la.lv, 24.05.2018.

Darbavieta

Humora Institūts
Rīga
Autora līgums

Izglītība

1929
Rīgas 41. pamatskola
Rīga
Uzsāk mācības sagatavošanas klasē

Dalība organizācijās

1964
LPSR Mākslinieku savienība
Rīga
Biedrs. 1977–1987: Karikatūristu sekcijas priekšsēdētājs.

Apglabāts

26.05.2018
Rīgas Pirmie Meža kapi

Apbalvojumi

Triju Zvaigžņu ordenis
V šķira, ordeņa kavalieris
2018