Gundega Vaska

4 bildes
Lomas: grafiķe

10.08.1917 – 2006

Gundega Vaska (1917–2006) – grafiķe. Ilustrējusi Andreja Upīša darbu izdevumus, arī Robežnieku triloģiju, Annas Sakses romānu "Dzirksteles naktī" un citu autoru darbu izdevumus. Ilustrējusi stāstus, kas publicēti izdevumos "Zīlīte", "Draugs", "Zvaigzne".

Dzimšanas laiks/vieta

10.08.1917

Miršanas laiks/vieta

2006

Personiska informācija

Otrā pasaules kara laikā 23 gadu vecumā kā komjauniete brīvprātīgi pieteicās par sanitāri frontē un uz laiku pārtrauca mācības Latvijas PSR Mākslas akadēmijā. "Bieži uzbrukumu starplaikos varēja sastapt meiteni militārā tērpā ar zīmuli un bloknotu. Viņa zīmēja savu kauju biedru portretus un pabeigtos darbus atstāja par piemiņu pozētajiem. Tikai pavisam nedaudzi no kara dienu zīmējumiem saglabājušies pašas mākslinieces mapēs".

Vīrs gleznotājs Ārijs Skride.

Profesionālā darbība

1960: saņēmusi Darba Sarkanā karoga ordeni.
1967: saņēmusi Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija Goda rakstu.

Citātu galerija

"Kopš vien sevi atceros, es vienmēr esmu zīmējusi. Mana dzimtā nav bijis mākslinieku, tātad nekāda ierosinājuma tuvumā nebija, arī no skolas tiešu pamudinājumu neesmu saņēmusi, taču vienmēr ļoti skaidri apzinājos — es gribu mācīties zīmēt".
Literatūra un Māksla, Nr.31 (05.08.1967)

Nodarbes

Dzimtais vārds

Gundega Zariņa

Izglītība

–1947
Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga

–1956
Sanktpēterburga
Ļeņingradas I. Repina Mākslas Institūta aspirantūrā iegūts mākslas zinātņu kandidātes grāds. Disertācijas temats — ilustrācijas A. Upīša romānam "Ziemeļu vējš".

Darbavieta

Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Grafikas katedras vadītāja.

Dalība organizācijās

Apglabāts

Rīgas Pirmie Meža kapi