Gunārs Vidzemnieks

2 bildes
Lomas: publicists

Gunārs Vidzemnieks (īst. v. Gunārs Priednieks; dz. 1925) - publicists un literāts. Dzejā karavīra pieredze, svešuma sajūtas.

Dzimšanas laiks/vieta

02.04.1925
Rīga

Personiska informācija

Dzimis pasta ierēdņa ģimenē.
Dzīvojis Rīgā un tur arī apmeklējis pamatskolu. Vasaras pavadījis vectēva mājās Beļavas pagasta "Vecpriedēs".
Bērnībā dzīvojis Grīziņkalna apkārtnē.
1941
: neilgu laiku mācījās P. Dzeņa ģimnāzijā.
1942: ģimene pārcēlās uz Cēsīm.

1944: jūlijā iesaukts Darba dienestā, racis ierakumus Iecavas apkārtnē; oktobra sākumā ar kuģi no Rīga nonācis Liepājā, 9. oktobrī atstāja Kara ostas kazarmas un ar kuģi devās uz Vāciju, kur Gotenhāfenas ostā piestāja 11. oktobrī; pēc tam kā sapieris izstaigājis Pomerānijas kaujas laukus Latviešu leģiona sastāvā, pēc kara amerikāņu gūstā; dzīvoja DP nometnēs Vācijā Minsterē un Volterdingenā.

1947
: novembrī izceļoja uz dzīvi Anglijā.
1990: braucis uz Dziesmu svētkiem Rīgā. Pēc tam sadarbībā ar grupu "Zaļais draugs" Jelgavas kultūras namā 11. jūlijā noticis autorvakars.

Profesionālā darbība



Literārā darbība
1949: pirmā publikācija - dzejolis "Nerastais mērķis" laikrakstā "Latvija" 9. novembrī.
1977-1978: mēnešrakstā "Daugavas Vanagu Mēnešraksts" publicētas autobiogrāfiskas ievirzes atmiņas par karavīra gaitām, Latvijas atstāšanu "Zem Latvijas saules"; Nr. 4-6.; 1-4.
1978-1979: mēnešrakstā "Daugavas Vanagu Mēnešraksts" publicētas autobiogrāfijas ievirzes atmiņas, nonākot kā karavīram Vācijā - "Svešā krastā"; Nr. 6., Nr. 1.
1981-1982: mēnešrakstā "Daugavas Vanagu Mēnešraksts" publicētas autobiogrāfiskas ievirzes atmiņas, kas ietver karavīra gaitas Vācijā, ieskaitot Tuškovu un citas vietas - "Pomerānijas viesuļos"; Nr. 4-6, Nr. 1-4.
1987-1988: mēnešrakstā "Daugavas Vanagu Mēnešraksts" publicētas autobiogrāfiskas ievirzes atmiņas par Otrā pasaules kara pēdējiem mēnešiem Vācijā - "Pretim gūstam Frīzlandē"; Nr. 2-6; 1-3.

1962: Londonā piedalījās dzejas vakarā.

Dzejoļi ievietoti laikrakstā "Londonas Avīze" un citur, dzimtas hronika un kara atmiņu stāsti publicēti žurnālā "Daugavas Vanagu Mēnešraksts" Kanādā.
Gadu desmitiem kā personisku žurnālu izdevis "Dzimtene" un "Tāle", sakopojot no latviešu un ārzemju preses visu par Latviju un latviešiem.
Manuskriptā palicis darbs "Zem Latvijas Saules".

Komponējis vairāk nekā 100 dziesmu. Jau 1949. gadā Līdsas Dziesmu svētkos skanēja dziesma "Pazudušais draugs". Citas dziesmas: "Senais valsis", "Jāņi Kubulniekos", "Sendienu meitene", "Daugavas anemone", "Lakstīgala svešumā", "Stāmarienas mežs", "Vaives dzirnavas", tās ieskaņojušas kasetēs vairākas grupas (piemēram, "Hello" Gulbenē) Latvijā.
Atdzejojis un komponējis arī citu autoru darbus.

Citātu galerija

"Gunārs Priednieks alias Vidzemnieks ir, protams, vidzemnieks. No skolas sola nonācis tūliņ darba dienesta rindās, pārstaigājis Pomerānijas kauju laukus, bijis gūstā, atbrīvots un tagad trimdas gaitas vada Anglijā, strādā nelielajā Krolijas pilsētā, bet dzīvo senajā „kungu mājā" Rovfantā. Mūzikālu izglītību neesot baudījis, bet dziedot un komponējot tā, kā „Dieva dotā balss un dzirde ļaujot", nepretendējot uz augstu māksliniecisku standartu. Dziedot pats sava prieka dēļ! Priedniekam padodas t. s. vieglā stila mūzika, kam bieži ir deju ritms, viegli prātā paturama melodija un vārdi, kas „iet pie sirds". Piemērojot moderno apzīmējumu, tā būtu kaut kas līdzīgs „pop" mūzikai, tikai bez lielajiem trokšņiem un kakofonijām. Vai šī stila mūzika arī Anglijā gūst piekrišanu? Priednieks tā nedomā; Anglijā vēl valdot "bītļu" un citu lielo trokšņotāju kults. Bet Vācijā, turpretī, esot jūtama nosvēršanās uz šī mierīgākā un melodiskākā stila pusi, arī jaunatnē. Tāpēc arī viņš esot savas dziesmas uz Vāciju sūtījis. Kas tiek pirmais pie vārda — dzejnieks Vidzemnieks vai komponētājs Priednieks? Kā kuro reizi — vienreiz viens, otrreiz otrs. Kad dziesmu vārdi un melodija esot iecerēti, saskaņoti un ..noslīpēti", Priednieks to iedziedot akordeona pavadījumā skaņu lentē. [..] Priedniekam ir arī vēl brīvā laika nodarbība, kādu nezinu nevienam citam: viņš krāj laikrakstu ziņas, fotogrāfijas un karikatūras no visas mūsu trimdas un ari citu tautību preses, ieskaitot okupētās Latvijas izdevumus, ko sakārto albumu veida krājumos, ik mēnesi vienu; tur ir politiskās, kultūras un sabiedriskās dzīves dokumentācija."

Liepiņa, Austra. Ar vieglām dziesmiņām vācu radiofonā. Latvija, 1974, 8. jūn.

Nodarbes

Dalība organizācijās

Daugavas Vanagi

Latviešu preses biedrība
Anglija
Latviešu preses biedrības Anglijas kopa.

Izglītība

1940
Tālivalža 38. pamatskola
Rīga
Beidza mācības 1940. gadā.

1940–1941
Pētera Dzeņa ģimnāzija
Rīga
Sāka mācības.

1941–1944
Cēsis
Mācījies arodskolā.

Dzīvesvieta

1941–1944
Cēsis

1947
Londona
Pēc ieceļošanas Anglijā dzīvoja Londonā un tās apkaimē.

1954–1984
Anglija
Dzīvoja evaņģēliski luteriskās draudzes mājā Rovfantā un strād\aja Kroli pilsētas valdē.

1984
Vestonzojlande
Rudenī pārcēlies uz Vestonzojlandes ciemu Somersetā, kur apprecējies.

Dienests

1944
Latviešu leģions
Vasarā iesaukts vācu armijā, pārcelts uz leģionu, aizsūtīts uz Vāciju apmācībās.1945: kā sapieris iesaistīts kaujās Austrumprūsijā, nonācis amerikāņu gūstā.

Apcietinājums

1945
Falingbostele
Kā latviešu leģionārs atradies gūstā.

1945
Lūdvigsluste
Kā bijušais latviešu leģionārs atradies gūstā.

Darbavieta

1947–1951
Anglija
Strādājis vairākās lauksaimniecības nometnēs.

1951–1954
Londona
Strādājis Londonas slimnīcā, veļas apgādes nodaļā.

Emigrē

11.1947
Anglija
No DP nometnēm Vācijā izceļoja uz Angliju.