Eižens Kociņš

1 bilde

09.08.1860 – 14.04.1896

Eižens Kociņš (1860-1896) - aktieris un literāts. Mācījies Rīgas ģimnāzijā. No 1888.gada aktieris Rīgas Latviešu teātrī, kur iestudēta Kociņa sentimentāli didaktiska sadzīves luga "Melnais Pēteris" (grāmatā un teātrī 1893.gadā). Tulkojis F. Šillera lugu "Orleānas jaunava" (teātrī 1895). Laikrakstos "Baltijas Vēstnesis", "Tēvija", žurnālā "Austrums" u.c. publicēti daži Kociņa dzejoļi, stāsti, tulkojumi, vairāki darbi palikuši rokrakstā.

Dzimšanas laiks/vieta

09.08.1860
Salaspils

Miršanas laiks/vieta

14.04.1896
Rīga

Personiska informācija

Tēvs - krodzinieks Salapsils Buršu krogā.

Profesionālā darbība

Kad pirmā profesionālā teātra Rīgas Latviešu teātra vadību pēc Āolfa Alunāna pārņēma H. Rode-Ēbelings, mainījās arī trupas sastāvs. Trupai pakāpeniski pievienojās tādi aktieri kā Jānis Brigaders, Jēkabs Rozentāls-Krūmiņš, Dace Akmentiņa, Pēteris Ozoliņš, Mārtiņš Stīnuss, Jēkabs Duburs, Roberts Jansons, Kārlis Brīvnieks, Olga Ezerlauka, Aleksandrs Freimanis, Jūlija Lanka, Jūlija Skaidrīte, Aleksis Mierlauks, arī Eižens Kociņš u.c. Izveidojās kolektīvs, kurā ietilpa arī daži sevišķi talantīgi aktieri, kuri ar laiku izauga par izciliem liela vēriena skatuves māksliniekiem.

Citātu galerija

"Mazāk vērtīgais atsijājas dabiski, bet dramaturgam, neredzot savas lugas uz skatuves, kaldināt meistarību ir gandrīz neiespējami. Varbūt šī pēdējā iemesla dēļ (jo ne vienmēr šis sadarbības posms bija labi ieeļļots) dramaturgu mums vienmēr izrādījies mazāk nekā prozaiķu, dzejnieku un kritiķu. Bet teātra gaisotne visos laikos ir lugu rakstniecības rosinātāja. Reti kurš šobrīd zina, piemēram, Eižena Kociņa un Dāvida Sveņķa-Zariņa vārdus, kaut gan šie Rīgas Latviešu teātra aktieri bijuši pirmo lugu autoru skaitā. Pagājušā gadsimta beigās tolaik jau profesionālais kolektīvs viņu darbiņus arī izrādījis."

Benedikts Kalnačs. NEVAJADZĪGO IZRĀVIENS? Avots (Latvijas Rakstnieku savienības žurnāls) 1988.11.09

Izglītība

mācījiesmācījies ģimnāzijā Rīgā

Darbavieta

1888–1896
Rīgas Latviešu teātris
Merķeļa iela 13, Rīga

Apglabāts

Rīgas Lielie kapi