Dzintars Kiršteins

1 bilde
Lomas: rakstnieks

18.11.1922 – 13.02.1970

Dzintars Kiršteins (1922–1970) – rakstnieks. Romānu "Kad lielgabali klusē" (1966) un "Kaļiet sirdis akmenī, brāļi!" (1969) autors. Romānos tēloti kara beigu un gūsta laika notikumi Dānijā un Beļģijā.

Dzimšanas laiks/vieta

18.11.1922
Rīga

Miršanas laiks/vieta

13.02.1970
Pensilvānija

Personiska informācija

Iesaukts leģionā, ievainots, nonācis gūstā Beļģijā un Dānijā.

Profesionālā darbība



Literārā darbība
1956: piedalījies Eiropas Latviešu kultūras fonda stāstu un noveļu sacensībā, par noveli "Sieviete ar suni" saņēmis atzinības balvu; novele publicēta mēnešrakstā "Ceļa Zīmes" 1958. gada 35. un 36. numurā.
1957: žurnāla "Daugavas Vanagi" 4. numurā publicēts fragments no grāmatas "Dānija" – "Pavasaris Korsēras nometnē".

Citātu galerija



Par romānu "Kad lielgabali klusē" (Bruklina: Grāmatu Draugs, 1966)
"Dzintara Kiršteina romāns tēlo Latviešu leģiona 15. divīzijas papildinājumu un apmācības bataljona un citu vienību rūgtos piedzīvojumus Dānijā. Diemžēl, romāna kompozīcija nav ieturēta noteikti pārskatāmās līnijās, bet ir izplūstoša, neskaidra. Tas
tomēr saprotams, jo šis ir autora pirmais lielāka apmēra darbs. Toties viņš apliecina neapšaubāmas spējas dažādu leģionāru tipu raksturošana un reālo dzīves apstākļu vispusīgā notēlošanā, saglabājis ari sulīgo karavīra valodu. [..] Autors darbā runā pirmajā personā un sevi nosaucis par Valdi Akotu. Grāmatā atrodami arī daži autobiogrāfiski dati. [..] Romāna galvenā daļa saucas "Sāga par Korsēras nometni". Dzīve tajā notēlota ļoti pamatīgi. [..] Dzintars Kiršteins savā romānā pamatīgi notēlojis mūsu leģionāru smago likteni 1945. gada pavasarī. Grāmatai ir visai liela kultūrvēsturiska nozīme, jo tikai personu vārdi izdomāti, turpretim vides un dzīves apstākļu tēlojums pamatojas reālajā īstenībā. [..] Būtu vēlams, ka Dzintars Kiršteins vai kāds cits autors tāpat notēlotu Cēdelgemas nometnes dzīvi, kamēr vēl atmiņas par to saglabājušās. Šis Dzintara Kiršteina romāns pelnījis, lai to tulkotu ari citās valodās, lai lielās tautas sadzirdētu mazo tautu ciešanu vārdus."
Vīksniņš, Nikolajs. Leģionāru smagais liktenis. Latvija Amerikā, Nr.21 (15.03.1967)



Par romānu "Kaliet sirdis akmenī, brāļi!" (Bruklina: Grāmatu Draugs, 1969)
" .. lai kādi būtu bijuši Dzintara Kiršteina sākotnējie nodomi, ar romānu "Kaliet sirdis akmeni, brāļi!" radies darbs ar simpātiskām literārām kvalitātēm. Romāna priekšplānā izvirzīti daži jo iezīmīgi skicēti raksturi, taču "galvenals varonis" ir pati Cēdelghēmas nometne ar tās 14.000 iemītniekiem. Tā ir novārgušu, pietiekami nepaēdušu, noskrandušu, par savu nākotni mocošā neziņā esošu cilvēku masa, kas sadzīta kopā aiz dzeloņstiepļu žogiem ne tālu no Ziemeļjūras vientuļā purvājā, kur arī klimats nometinātajiem ir nedraudzīgs., tos saldēdams ar lietainiem vējiem un drēgnām miglām."
Zeltiņš, Teodors. Romāns par Cēdelghēmu. Laiks, Nr.27 (05.04.1969)

Nodarbes

Pseidonīms

Valdis Akots

Izglītība

Baltijas Universitāte
Pineberga

Minsteres universitāte
Minstere

–1941
Rīgas pilsētas 1. ģimnāzija
Rīga

1942–1943
Latvijas Universitāte
Raiņa bulvāris 19, Rīga
Nepabeigtas studijas Matemātikas fakultātē; studiju virziens: dabas zinātnes un tieslietas.

Darbavieta

Amerikas Savienotās Valstis
Strādājis par grāmatvedi.

Dienests

Latviešu leģions
Iesaukts, ievainots, nonācis gūstā.

Apcietinājums

Zedelgema

Apglabāts

Millersville, Lancaster County, Pennsylvania, USA
Apbedīts Millersvilles menonītu kapsētā.