Sudrabiņš

Publicitātes informācija

Romānu "Sudrabiņš" daudzu populāru biogrāfisku darbu autors Valdis Rūmnieks veltījis dzejniekam Jānim Sudrabkalnam (īstajā vārdā Arvīds Peine), kuram līdzās rakstnieks dzīvojis vairāk nekā 20 gadu. Stāstījums, ritēdams vienlaikus divos laika posmos, kuri brīžiem saplūst ļoti tuvu un pat krustojas, risina radoša cilvēka traģēdiju 20. gadsimta sarežģītajos vēsturiskajos apstākļos.

Kad piecpadsmit gadu vecumā tiek publicēts Arvīda pirmais dzejolis, maisam gals ir vaļā: visas jaunā autora domas un darbi tiek veltīti kritikai, tulkojumiem, dzejai, kurai, kā teicis Anšlavs Eglītis, piemīt savdabīgs vēsums, un humoram, kuru viņš publicē ar vārdu Olivereto. Savukārt recenzijās atklājas dzejnieka erudīcija un milzu pietāte pret māksliniekiem. Jāņa Sudrabkalna draugi un laikabiedri ir Aleksandrs Čaks, Eriks Ādamsons, Mirdza Ķempe, Arvīds Grigulis, Linards Laicens. Viņš allaž ticis mīļi gaidīts Valda Grēviņa ģimenē.

Kad Sudrabkalna dzīvē ienāk Biruta Brīnišķīgā, kā viņš dēvē savu mūža mīlestību aktrisi Birutu Skujenieci, kaislība pārtop mīlas dzejā un nekad nenosūtītās vēstulēs, bet dzīves ceļi jaunos cilvēkus tomēr nesavieno.
Dzejnieka personība ir pretrunu pilna – no pārliecības līdz šaubām, no patmīlības līdz gļēvumam. Kādus posta darbus radoša cilvēka personībā spēj nodarīt sveša vara, kuri cilvēki gatavi pielāgoties, kuri – pretstāvēt un kurus vara salauž? Tas ir jautājums, uz kuru vienas atbildes nav.

Publisher

Apgāds "Zvaigzne ABC"

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9789934094934

Person of reception

Editor

Artist

Publishing year/ place

10.2021, Rīga

Pre-publication in periodicals time/place

11.2020, Aleksandra Čaka iela 37 - 1, Rīga
Fragments no romāna.