Skolas maize jeb otrā daļa Šaca lasīšanas grāmatai, ko ar draugu palīdzību skolniekiem apgādājis Ludvig Hērvagen, Gaujienes draudzes mācītājs

19. gadsimta populārākā un vairāk izdotā mācību grāmata, īpaši tās pirmā daļa, ar ļoti vispusīgu saturu (latviešu tautasdziesmas, parunas, teikas, sakāmvārdi, latviešu autoru sacerējumi, apraksti par dabaszinātnēm, ģeogrāfiju, vēsturi).
L. Hērvāgens ievadā runā par ortogrāfiju tekstā, norāda, ka sekojis Augusta Bīlenšteina ieteikumiem. Par Latvijas vēstures materiālu (par laiku pirms krustnešu ienākšanas) Hērvāgens raksta:
"Ko par latviešu savvaļības laikiem esmu teicis, to no Lēdurgas mācītājdēla Merķeļa esmu mācījies, kas savas ziņas iz leišu laikugrāmatām smēlis, kuru starpā īpaši vērā ņemami Strikovski un Kojalovic. Dažas citas laiku grāmatas, ko esmu lasījis, apstiprina, ka Merķeļam taisnība, ka leiši un tādēl zināms arī Merķels ne sapņo, ne murgo, bet pilnu taisnību stāsta, to arī no tā var atskārst, ka gandrīz visu to latviešu dievi usvētku vārdi, ko vecās laikugrāmatās atrodam, katram latviešu ganuzēnam pazīstami. Pērkuns, Gārdiets, Līgo, Avskuttis, bluķa vakars un tā joprojām – kurš latviets, lai būtu kurzemnieks jeb vidzemnieks, lai būtu valmieriets jeb alūksnieks jeb koknesiets – šos vārdus par savas tautas piederumu neatzīst?"
Grāmatas ievadā Hērvāgens iesaka grāmatu lietot pagastskolās 2. ziemā (pirmajā - Šaca lasīšanas grāmata), 3. - skolas maizes 2. puse.
SATURS
I Pasaciņas, autori: Hērvāgens, Spalving [Spalviņš], Stern [Zvaigznīte]
Dziesmas, autori: Rātminders, Līventāls
II Stāsti, autori: Hērvāgens, Schmidt [Šmits], Spalving
Dziesmas autori: Līventāls, Dauge, O. [?]
III Dabas ziņas, autori: Hērvāgens, Spalving, Stern, Dauge
Dziesmas, autori: Alunāns, Līventāls, Ruģēns, G.F.Stenders
IV Par vērā liekamiem vīriem un notikumiem, autors: J. Bankins [pasaules vēsture]
Dziesmas, autori: Līventāls, K. S-n., Dauge.
V Par veciem latviešiem, autors: Hērvāgens.
Latviešu tautasdziesmas. Apgādātas no A. Bīlenšteina. No Jaunauces, Krimuldas, Apriķu puses, Lielezeru puses, Kokneses, Tirzas.
VI Ģeogrāfijas ziņas, autori: Spalving, Hērvāgen u.c.
Dziesmas, autors: Līventāls.
VII Sakāmi vārdi
Dziesmas, autori: J. Alunāns, Ruģēns, Līventāls.

Publisher

Izdevniecība "E. Plates"

Type of publication

Book

Type of work

Original work

Publishing year/ place

1867, Rīga