No Dainu skapja līdz "Latvju Dainām"

2 pictures

"No Dainu skapja līdz "Latvju dainām"" ļauj izsekot Krišjāņa Barona (1835–1923) Dainu skapja mūžam no tā izgatavošanas 1880. gadā Maskavā līdz mūsu dienām Gaismas pilī, skaidro fundamentālā tautasdziesmu krājuma „Latvju dainas” (1894–1915) tapšanas gaitu, tā rediģēšanas un ortogrāfijas principus.

Grāmatas otru daļu veido „Latvju dainu” līdzstrādnieku rādītājs, kurā iekļauts ap 900 personu. Dziesmu pierakstītāji un iesūtītāji ir gan Latvijas kultūrā pazīstami ļaudis – Ludis Bērziņš, Ernests Birznieks (Birznieks-Upītis), Jānis Cimze, Ernests Dinsbergs, Krogzemju Mikus (Auseklis), Jānis Misiņš, Dāvis Ozoliņš, Jānis Pliekšāns (Rainis), Janis Rozentāls, Jukums Vācietis u. c. –, gan iepriekš pavisam maz iepazīti līdzstrādnieki.

Grāmatas"No Dainu skapja līdz "Latvju dainām"" autores ir Latviešu folkloras krātuves pētnieces Māra Vīksna, Elga Melne un Beatrise Reidzāne, sastādītāja un sērijas redaktore – Rita Treija, mākslinieks – Krišs Salmanis. Izdevums sagatavots un publicēts LR Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta apakšprogrammā 05.04.00 „Krišjāņa Barona Dainu skapis”. Grāmata būs kā noderīga, tā aizraujoša folkloristiem, novadpētniekiem, kultūras vēsturniekiem, pedagogiem un daudziem citiem.
Bibliogrāfija
Melne, E., Reidzāne, B., Vīksna, M. (2015). No Dainu skapja līdz "Latvju Dainām". Rīga: LU LFMI. 366 lpp.

Publisher

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9789984893174

Person of reception

Publishing year/ place

12.2015, Rīga