Korras pasaules

Publicitātes informācija

Viestura Ķerus garstāsta "Korras pasaules" galvenais varonis ir zaļo vārnu puisis Korra. Viņa pasaule pamazām paplašinās – sākumā tā ir ola, tad būris, tad tuvākā apkārtne, un tad seko lielais gājputna ceļojums uz dienvidiem un atpakaļ, iepazīstot aizvien citādus apstākļus, citādu dabu un putnus, un arī cilvēku radītas briesmas. Visu šo pasauļu centrs ir Korra pats, līdz beigās, kad izšķiļas viņa paša bērni, šis egocentriskais pasaules skatījums ir galā un to aizstāj rūpes par bērniem. 

Sapludinot rakstniecību un biologa zināšanas, kā arī emocionālu sižetu ar faktu patiesumu, autoram izdodas radīt dzīvas, ticamas ainas, kas var palīdzēt veidot cieņpilnas attiecības ar dabu. Grāmata dod iespēju personības izaugsmē nepalikt pie cilvēku pasaules stereotipiem, bet mēģināt uztvert dabu kā daudzu skatapunktu kopumu. Šī ir iespēja bērniem, lasot un pētot ilustrācijas, saistošā veidā paplašināt savas zināšanas par dabu un ģeogrāfiju.

Korras stāsts uzrakstīts no "cilvēciskota" putna perspektīvas, padarot zaļo vārnu par aktīvu galveno varoni, kuram iespējams sekot un just līdzi. Taču Viesturs Ķerus nekādā ziņā nepadara putnu par cilvēku. Šis skatījums atšķiras no cilvēkiem ierastiem stereotipiem un ļauj arī lasītājam paskatīties, piemēram, uz autoceļa bīstamību vai uz iznīcinoša savannas ugunsgrēka lietderību ar putna acīm. Zaļās vārnas ceļojuma maršruts, kas šķērso mežus, jūru, tuksnesi, savannu, atbilst pētījumiem par šo putnu migrāciju, un realitātei atbilst arī dramatiskākās epizodes, kurās attēlotas cilvēku vardarbības ainas – gājputnu medības un bīstamu kara zonu pārlidošana. 

Aizraujošajā dabas tēlojumā palīdz iejusties mākslinieces – putnu mīļotājas Viviannas Marias Stanislavskas akvareļilustrācijas, kurās, respektējot putnu pasaules iezīmes, apvienoti gan mākslas tēli, gan dinamiska piedzīvojuma izjūta, gan informācija, kas palīdz iepazīt putnus un augus dažādās dabas vidēs Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Īpaši izceļama mākslinieces radītā "šķireklīte" – attēlu virkne, kas, ātri šķirot grāmatas lapas, kustībā attēlo zaļo vārnu no olas līdz pieaugušam putnam lidojumā.

Publisher

Liels un mazs

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9789934574818

Editor

Publishing year/ place

11.2022, Rīga