Dzimšanas diena

Publicitātes informācijaIzdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā latviešu literātes un Latvijas literatūras gada balvas laureātes Janas Egles grāmatu "Dzimšanas diena".

Grāmatā apkopoti astoņi stāsti par sievietes dzīvi ikdienas ritumā atšķirīgos dzīves posmos un dažādu apstākļu ietekmē. Stāsti par ilgām un zaudējumiem, par vērtībām, alkām, vientulību, bailēm no nāves, pieķeršanos, mīlestību – kā tās transformējas mūža gaitā, kā ietekmē sievietes dzīves ceļu. Pirmā plāna tēli grāmatā ir sievietes plašā vecuma amplitūdā - te ir gan maza meitene ar saviem pirmajiem novērojumiem par sievišķību un skaistumu, gan sieviete, kuras dzīve rit ratiņkrēslā, gan ikdienas nogurdināta piecu bērnu māte, kas gaida sesto, un daudz citu sieviešu ar savām problēmām, kuras lielākoties būs zināmas ikvienam lasītajam, taču stāsti, iespējams, ļaus uz tām palūkoties no cita rakursa.

"Kā vienmēr trāpīga, kā vienmēr sāpīga, kā vienmēr tumstoši gaiša un šoreiz arī satraucoša Jana Egle mūs ieved no pirmā acu uzmetiena ikdienišķās situācijās, kas pamanās izvērsties par vietēja mēroga cilvēciskām drāmām. Stāsti, kas aizrauj un aizkustina," par grāmatu saka rakstniece Dace Rukšāne.

"Šie stāsti bija tiešām īpaši, rakstniece prasmīgi, kodolīgi un sirsnīgi izstāstījusi 8 stāstus par pilnīgi dažādiem cilvēkiem, it kā stāsti nav gari, bet tu paspēj iepazīt stāstu varoņus kā sen neredzētus draugus. Citi stāsti bija nedaudz sērīgi, citi ar laimīgām beigām, bet visi bija tik reāli ar īstām problēmsituācijām un ģimeniskām attiecībām.Šis noteikti ir mans šī gada atklājums un novēlu autorei vēl daudz šādu darbu, jo tādu talantu nevar turēt neizmantotu pilnībā," tā grāmatu blogere Zane Berce.

Literatūrā Jana Egle sākotnēji ienāca kā dzejniece ar 2002. gadā izdoto dzejas krājumu "Dzirdēt noklusēto". Autores pirmais stāstu krājums "Gaismā" tika izdots 2016. gadā un tika godalgots ar Latvijas Literatūras gada balvu prozā. Jana Egle ir iekarojusi kritiķu un lasītāju sirdis ar savu satraucoši trāpīgo rakstības stilu, ar savu uzdrīkstēšanos atklāti runāt par lietām, kuras emocionāli iedarbojas uz sabiedrību, un par to, kas sabiedrībā parasti tiek noklusēts.

SatursDačuks un dvīņi
Parāds
Aleksandra ir skaista
Pīle
Labākais laiks tavā dzīvē
Runaway train
Dzimšanas diena
Balta māja kalna galā

Publisher

Latvijas Mediji

Type of publication

Literary collection

Type of work

Original work

ISBN

9789934157370

Author

Publishing year/ place

02.2020, Rīga