Dilles tante

4 pictures

Publicitātes informācijaBērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" izdevusi dzejnieka Kārļa Vērdiņa poēmu pamatskolas vecuma bērniem "Dilles tante". To ilustrējusi jaunā māksliniece Rebeka Lukošus.

Dilles tantes kaislība ir pantu rakstīšana, tikai nav neviena, kas viņas pantos būtu ar mieru klausīties – ne kioska pārdevēja, ne pastniece un pat ne citplanētieši. Kad Dilles tante savus pantus mēģina lasīt skolēniem klasē, viņa tiek apcietināta par huligānismu, bet, kā jau tas gadās, veiksme pantu rakstītājai uzspīd visnegaidītākajā brīdī.

"Dilles tante" vēsta par radošu kaislību un mēģinājumu caur to izveidot saikni ar ārpasauli, tomēr Vērdiņš šo tēmu ironiski apspēlē, dodot lasītājam mājienus par Dilles tantes – diletantes grafomāniskajām nosliecēm. Dzejnieka ironija nelaupa lasītājam iespēju Dilles tantei simpatizēt, bet atklāj viņas cilvēcisko vājumu un ilgas pēc vietas, kur iederēties.

Kārļa Vērdiņa darbs "Dilles tante" sarakstīts poēmas žanrā, kas Latvijā ir reti pārstāvēts bērnu literatūrā. Poēma apvieno gan dzejai tipisko atribūtiku – ritmu, atskaņas, kārtojumu pantos –, gan konkrētu sižetisko virzību, kas dzejas tekstu bērniem padara viegli uztveramu un saprotamu. Poēma var attīstīt bērnu tālāku interesi un izpratni par dzeju.

Šī ir jau trešā Kārļa Vērdiņa grāmata bērniem, iepriekšējās – "Burtiņu zupa" un "Tētis" – ir saņēmušas atzinību gan no bērnu, gan literatūras profesionāļu puses, turklāt izceļas ar to, ka spēj aizraut visu ģimeni. Grāmata "Tētis" tulkota un izdota arī Spānijā.

Jaunā māksliniece Rebeka Lukošus ilustrācijas poēmai veidojusi ar krītiņiem un zīmuli, stiepjot un deformējot attēlotā formas un perspektīvu, kas labi sasaucas ar Vērdiņa ironisko pieeju tekstam. Lukošus aktīvi darbojas gan komiksu mākslā, gan bērnu grāmatu ilustrēšanā, viņa jau iepriekš sadarbojusies ar izdevniecību "Liels un mazs", ilustrējot Jāņa Rokpeļņa dzejoli "Iedomīgā radiniece" sērijā BIKIBUKS.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Publisher

Liels un mazs

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9789934574221

Editor

Publishing year/ place

2018, Rīga