Zigurds Ritmanis

2 pictures

12.07.1923 – 11.01.1996

Zigurds Ritmanis (1923–1996) – literāts, kultūras arhīva glabātājs un vācējs, lielu dzīves daļu veltījis latviešu vērtību un kultūras populārizēšanai. Krājis materiālus par latviešu rakstniecību, mūziku, teātri, kolekcijā bijuši kultūras darbinieku rokraksti, vēstules un attēli. Arhīva vākšana sākusies jau jaunībā, kad mātes paziņa, Nacionālā teātra locekle Jūlija Skaidrīte dāvinājusi ierakstu albumu kultūrvēsturisko ierakstu vākšanai. Gan dzīves laikā, gan pēc nāves liela daļa arhīva meteriālu tikuši nodoti muzejiem. Periodikā publicējis apceres un recenzijas par literatūru, teātra izrādēm un koncertiem. Piedalījies latviešu biedrības Oregonā dibināšanā, bijis aktīvs biedrības dalībnieks, vadījis Oregonas skolu, brīvajā laikā strādājis Oregonas vēstures mūzejā un latviešu centra bibliotēkā, aizrāvies ar teātra spēli, bijis laikraksta "Latvija Amerikā" korespondents, kā arī Latviešu preses biedrības loceklis un Zinaīdas Lazdas fonda revīzijas komisijā. 1967. gadā sastādījis rakstu krājumu operdziedātāja Jāņa Niedras piemiņai.

Birth time/place

12.07.1923
Rīga
Dzimis inženiera un skolotājas ģimenē.

Place/time of death

11.01.1996
Portlenda
Mūžībā aizgājis, sēžot pie sava rakstāmgalda, kur bija pavadījis lielāko daļu sava mūža.

Personal information

1944: kopā ar vecākiem devies bēgļu gaitās uz Vāciju, dzīvojis latviešu bēgļu nometnē Flensburgā.
1949: ieceļojis Amerikas Savienotajās Valstīs, kur apmeties rietumu piekrastē un kopā ar brāļa ģimeni nopirkuši kopīgu māju. Portlandā darbojies medicīnas laukā, slimnīcās un Sarkanajā Krustā, taču brīvā laikā nesavtīgi iesaistījies trimdas latviešu sabiedriskajā un kultūras dzīvē.

Professional activity

Jau skolas gados sācis darboties literāros izdevumos.

1952: sācis publicēties latviešu trimdas periodikā, rakstījis recenzijas, kritikas, atmiņas par latviešu rakstniekiem un teātra darbiniekiem, tās publicētas dažādos trimdas žurnālos un laikrakstos, kā arī rakstu krājumos. 

Sakārtojis rakstu krājumu par operdziedātāju "Jānis Niedra" (1967). Savācis vairāku literātu un mākslas darbinieku arhīvus, to vidū Valdemāra Kārkliņa, Aīda Niedras, Oļģerta Liepiņa, Pāvila Gruznas, daļēji komponista Jāzepa Vītola arhīva materiālus.

Quotes

PAR ZIGURDA RITMAŅA PROFESIONĀLO DARBĪBU

"Jau agrā jaunībā Zigurds kļuva par latviešu gara mantu krājēju un glabātāju, un to turpināja līdz pat sava mūža beigām. Viņa archīvā daudz retu grāmatu ar autoru ierakstiem un viņam veltītām fotogrāfijām, kā arī plaša sarakste ar māksliniekiem, rakstniekiem, komponistiem un sabiedriskiem darbiniekiem. Sakrāti arī visādi iespiedu un ar roku rakstīti retumi no latviešu dzīves šajā gadsimtā. [..] Z. Ritmanis bija viens no latviešu skoliņas un latviešu biedrības dibinātājiem Oregonā, kur labu laiku bija aktīvs darbinieks."

Sils, Alvis. Miris latviešu gara mantu krājējs Zigurds Ritmanis. Laiks, Nr.20 (16.03.1996)

"Zigurds Ritmanis ir nopietna vēriena kultūrvēsturnieks – esejists, ar dotumiem un precizitāti savos rakstos. Viņš nav dzinies pēc lētas popularitātes, bet darbu dara rūpīgi un par citiem sniedz objektīvas analīzes."

Literāta Zigurda Ritmaņa 40 gadi. Latvija Amerikā, Nr. 56, 1963, 3. lpp.

Affinities

Andris Ritmanis - Brother
Brigita Osis - Niece
Lolita Ritmane - Niece

Education

–1938
Rīgas Valsts paraugpamatskola
Rīga
Mācījies Rīgas Valsts paraugpamatskolā.

1938–1942
Riga City Gymnasium No. 2
Krišjāņa Valdemāra iela 1, Rīga
Mācījies Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijā.

Participation in organisations

Buried

1996
Rīgas Pirmie Meža kapi
Pārapbedīts Rīgas Meža kapos.