Valda Salmiņa

1 picture

Valda Salmiņa (1962) ir tulkotāja.Latvijas Universitātē ieguvusi Filoloģijas bakalaura grādu vācu filoloģijā, Erevānas Valsts universitātē studējusi armēņu filoloģiju. Studējusi Hāgenas Universitātē Vācijā un ieguvusi mākslas maģistra grādu. Strādā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā par vācu valodas skolotāju. 2018. gadā nominēta Latviešu Literatūras gada balvai 2017 kategorijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā par Narekas Grigora darba "Žēlabu grāmata" tulkojumu no senarmēņu valodas. Par ieguldījumu armēņu kultūras vērtību izplatīšanā Baltijas valstīs, tulkojot Narekas Grigora "Žēlabu grāmatu", Valdai Salmiņai piešķirts Armēnijas Narekas Grigora piemiņas ordenis.

Birth time/place

30.09.1962
Saldus

Professional activity

Nominācijas

2018: nominēta Latviešu Literatūras gada balvai 2017 kategorijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā par Narekas Grigora darba "Žēlabu grāmata" tulkojumu no senarmēņu valodas.

Quotes

Par Narekas Grigora darba "Žēlabu grāmata" tulkojumu (2017)

Narekas Grigora jeb Grigora Narekaci "Žēlabu grāmatas" tulkojums no senarmēņu valodas ir ilgu gadu darbs – pirms vairāk nekā tūkstoš gadu dzīvojušā mistiķa, teologa un dzejnieka grāmatai savulaik piedēvētas dziednieciskas spējas. Pasaules literatūras būtisko tekstu latviskojums ir strāva, kas baro latviešu valodu un domu – tā tas bijis allaž. Tekstam, kas saskan ar to, ko esam raduši lasīt kā psalmus un sprediķus, fonā skan gan kristietības vēstures balss, gan "vārds uz Dievu no sirds dziļumiem": de profundis. Sarežģīta senteksta apbrīnas cienīgs latviskojums.
Ieva Kolmane

Grūti pat iedomāties, kā norit šāda teksta tulkojums. "Žēlabu grāmata" ir epohāls darbs, kura nozīmi kultūrā grūti pārvērtēt. Taču vēl vairāk pārsteidz rezultāts, jo tajā burtiski strāvo enerģija, kura gadu simtu gaitā nav noklāta putekļiem, tieši otrādi, tās vēsturiskā patina jaudu ir pastiprinājusi gluži kā iespaidīgiem dabas brīnumiem. Dzirkstošs tulkojums, kas pelnījis patiesu cieņu.
Henriks Eliass Zēgners

Avots: laligaba.lv

Occupations

Residence

Rīga

Education

1980
Saldus 1. vidusskola
Saldus
1980. gadā absolvējusi Saldus 1. vidusskolu.

1981–1983
University of Latvia
Visvalža iela 4a, Rīga
Latvijas Universitātē ieguvusi filoloģijas bakalaura grādu vācu filoloģijā

1988
Erevānas Valsts universitāte
Erevānas Valsts universitātē studējusi armēņu filoloģiju.

2001
Hāgenas Universitāte
Studējusi Hāgenas Universitātē Vācijā un ieguvusi mākslas maģistra grādu.

Working place

2017
Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskola
Krišjāņa Valdemāra iela 139, Rīga
Vācu valodas skolotāja

Awards

Armēnijas Narekas Grigora piemiņas ordenis
Ordenis piešķirts par ieguldījumu armēņu kultūras vērtību izplatīšanā Baltijas valstīs, tulkojot Narekas Grigora "Žēlabu grāmatu".
2017

Annual Latvian Literary Award
Par Narekas Grigora darba "Žēlabu grāmata" tulkojumu
Labākais tulkojums
Nominee
2018