Tusnelda

1 picture

24.08.1898 – 1980

Tusnelda (1898 –1980) – literāte. Dzimusi hernhūtiešu sludinātāja ģimenē. Beigusi Annas draudzes pamatskolu Liepājā, tad sieviešu proģimnāziju. Piedalījusies brīvības cīņās. 1921. gadā studējusi Rīgas Tautas augstskolā. 20. gadsimta 20. gados periodikā (laikrakstā "Kurzemes Vārds", "Strādnieku Avīze") publicējusi dzejoļus un stāstus. Dzejoļi apkopoti grāmatā "Dvēseles ziedi" (1921). Vairāki stāsti, tostarp "Izlūks" un "Pret straumi", palikuši manuskriptā. Tulkojusi Džeka Londona stāstus un pārstrādājusi dzejā pasaku "Amors un Psihe" (1923). Vēlāk Rīgā atvērusi rokdarbu veikalu.

Birth time/place

24.08.1898
Liepāja

Place/time of death

1980

Personal information

Dzimusi hernhūtiešu sludinātāja Friča Šterna ģimenē. Ģimenē vēl trīs brāļi un māsa. Brāļi – Roberts Šterns bija mākslinieks un rakstnieks, Pauls Šterns – pazīstams grafiķis un kokriezējs, savukārtmāsa bija dziedātāja.

1917: piedalījusies brīvības cīņās.

Laulībā ar žurnālistu Ernestu Reinfeldu dzimuši astoņi bērni. 

Professional activity

LITERĀRĀ DARBĪBA

Dzejoļu krājums
1921:
"Dvēseles ziedi"

CITTAUTU AUTORU DARBU TULKOJUMI

1922: Džeka Londona "Cīņa dēļ dzīvības. Negaidītais"
1923: Apuleja "Amors un Psiche"

Quotes

PAR TUSNELDAS DZEJOĻU KRĀJUMU "DVĒSELES ZIEDI"

"Jāatzīst, ka jaunajai dzejniecei dzejas talants, bez šaubām, ir, sevišķi krājuma otrā daļa mūs ved pie tādas pārliecības. Bet T. nav pielikuse pietiekoši stingru kritēriju pie dzejoļu izvēles, tas sevišķi uzkrīt krājuma pirmā daļā – daudz no tur iespiestiem dzejoļiem varēja izpalikt savu dažādo nepilnību dēļ. Tādas nepilnības 1. daļas dzejoļos būtu sekošas (minēšu te tikai galvenās). Gleznas daudzos dzejoļos ir nenoteiktas, neskaidras, nepilnīgas, kā piem. dzej. "Ceļā", "Ziedonis" u.c. T. būtu daudz vēl jāstrādā pie savu jūtu, gleznu un domu pasaules izkopšanas, jo tikai skaidrām domām, noteiktām jūtām un gleznām var rasties pienācīga izteiksme arī stilā. Turpretim tagad daudzos dzejoļos grūti izlobāms, vai nemaz nav izlobāms kāds noteiks jēdziens, kāda noskaņota doma. (..) Piegriežoties šās daļas dzejoļu saturam, jāsaka, ka tas ir stipri dažāds: tur dzirdam saucienu pēc laimes, tur redzam ticību jaunai dzīvei, stipru gribu, paļaušanos, dzīves noliegumu, dabas parādību izsauktu jūtu attēlojumu;dažiem dzejoļiem ir arī erotisma iezīmes. Tomēr mēs neatrodam viņos noteikta pasaules uzskata attēlojuma un domu daiļuma. (..) Arī šis svarīgais darbs stāv vēl T. priekšā – izveidot savu pasaules uzskatu līdz iespējamai pilnībai un plašumam. Tas radīs stila skaidrību un domu daiļumu."

J. Stengrevics. Tusneldas dzejoļu krahjums "Dwehseles zeedi". Strādnieku Avīze, Nr.88 (21.04.1921)

Affinities

Roberts Šterns - Brother

Name at birth

Tusnelda Šterna

Pseudonym

Pīķa Dāma

Additional names

Tusnelda Reinfelde

Education

Liepājas svētās Annas draudze
Liepājas sv. Annas baznīca
Beigusi Annas draudzes pamatskolu.

Liepāja
Sieviešu proģimnāzija.

1921
Rīgas Tautas augstskola
Skolas iela 32, Rīga
Mācījusies Mākslas filosofijas fakultātē. Studijas pārtraukusi 1921. gadā, apprecoties ar žurnālistu Ernestu Reinfeldu.

Working place

1921
Laikraksts "Darba Balss" (1921–1925)
Rīga
Korektore.

1921
Izdevniecība "Kurzemes Vārds"
Pasta iela 3, Liepāja
Žurnāliste.

1921
Laikraksts "Strādnieku Avīze"
Liepāja
Žurnāliste.

1923
Rīga
Rokdarbu veikala dibinātāja un vadītāja.

Buried

1980
Rīgas Pirmie Meža kapi