Svens Kuzmins

3 pictures

Svens Kuzmins (1985) – rakstnieks, aktieris, mākslinieks. Stāstu krājuma "Pilsētas šamaņi" (2016), kā arī romānu "Hohma" (2019), "Dizažio" (2021) un "Skaistum un nemiers" (2023) autors. Etīžu teātra "Nerten" režisors un aktieris, radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" veidotājs. Svena Kuzmina stāsti tulkoti angļu, krievu, lietuviešu, igauņu un spāņu valodā.

Birth time/place

07.10.1985

Professional activity

Literārā darbība

Proza
2016:
stāstu krājums "Pilsētas šamaņi" (Dienas Grāmata).
2019: romāns stāstos "Hohma" (Dienas Grāmata).
2021: romāns "Dizažio" (Dienas Grāmata).
2023: romāns "Skaistum un nemiers" (Dienas Grāmata).

Cittautu autoru darbu tulkojumi

No krievu valodas
2013: Jeļenas Glazovas bilingvālais dzejas krājums "Трансферы / Transfēri" (Orbīta).
2022: Izaka Babela "Odesas stāsti" (Rīgas Laiks).

Quotes

Par stāstu krājumu "Pilsētas šamaņi" (Dienas Grāmata, 2016)

"Kas saveidotos, ja Jāni Ezeriņu sakrustotu ar Eriku Ādamsonu? Jautājums, protams, pirmkārt, tīri retorisks, otrkārt, pastulbs, jo literatūrā šāda "selekcija" nav nedz iespējama, nedz vajadzīga, bet, ja arī kāds drusku tērēts autors pilnā nopietnībā gluži apzināti mēģinātu ko tamlīdzīgu piekopt, tas viņam nobruģētu taisnu taciņu uz makulatūras saiņiem. Tomēr, lasot "Pilsētas šamaņus", nudien rodas sajūta, ka abu tikko piesaukto rakstnieku labdabīgās ēnas kādubrīd stāvējušas Svenam Kuzminam aiz muguras (nē, viņš nenodarbojas ar šamanisku pagājības autoru garu izsaukšanu, ēnas pašas izvēlas, kur un kāpēc nostāties). No Ezeriņa – drusku pasausi lakoniskā stilistika, prasme neticamo un muļķīgo pārtapināt ticamajā un jēdzīgajā un "nejaušās sakritības" princips, no Ādamsona – ironiskā autora klātbūtne, ironiju gan pa druskai slāpējot ar neuzbāzīgi moralizējošām inkrustācijām, bet jo sevišķi – "smalkās kaites", kas latviešu prozā nudien pārtapušas hroniskā sērgā, jo retais autors bez tām spēj iztikt: mazliet skumji groteskas nobīdes personāžu psiholoģijā, visādi kompleksi, uzmācīgas idejas, dīvainības. No abiem – apziņa, ka literatūra ir ellīgi aizraujoša spēle, bet spēle cilvēka esamībā – tā ir visnopietnākā un cienījamākā nodarbošanās.

Berelis, Guntis. Svena Kuzmina prozas recepte. Punctum, 26.07.2016.

Par romānu "Hohma" (Dienas Grāmata, 2019)

"[..] nekur nav zudusi Svenam raksturīgā ironija, ar kādu viņš mīl uzlūkot savus varoņus (brīžiem pat šķiet, ka jūtams viegls sarkasms), spiežot viņus nelaimīgi "iebraukt dažāda kalibra auzās", ko papildina izteikti makabras toņkārtas. No smiekliem līdz traģēdijai un pat letālam iznākumam Svena varoņus bieži šķir tikai dažas rindkopas vai pat rindiņas. Un tas patiesi izsit lasītāju no komforta zonas. Iespējams, šīs traģēdijas dažviet ir pārāk uzkrītoši izkalkulētas (tās arī bieži izdevīgi kalpo par noveļu/nodaļu nobeigumiem), tomēr šķiet, ka tieši šī nekomfortablā, nemitīgā nāves un traģiskā klātbūtne virza "Hohmu" uz to literatūras dimensiju, kur atrodas tā saukto klasiķu sējumi, vai tie būtu mūsu pašu Ezeriņš un Ādamsons, vai, teiksim, Čehovs un O’Henri. Un šādas sajūtas dzimšana lasītājā vienmēr ir patīkama labas literatūras blakne.

Madris, Aivars. Bieži uzdotie jautājumi par Hohmu. Satori, 26.03.2019.

Par romānu "Dizažio" (Dienas Grāmata, 2021)

"Prozista Svena Kuzmina balsij, iespējams, piemīt izteiksmīgākā ironijas nots mūsdienu latviešu literatūrā. Tās izteiksmībai stipri palīdz autora nosliece maģiskā reālisma žanra virzienā, jo tas dod mandātu radikalizēt ironiju caur absurdu. Prasmīgās rokās maģiskais absurds izskan iespaidīgāk un interesantāk, nekā būtu skanējis tāda pragmatiskā provinces reportiera rokās, par kādu autors it kā izliekas paštaisītajā grāmatas noformējumā. Ir arī pēctecība iepriekšējiem darbiem – nu jau otrais Kuzmina romāns slēpj mūsdienu Latvijas reālijas zem pseidonīma Hohma – ironiski izaicinošs nosaukums pilsētai, ko varētu pielīdzināt Kuzmina iedomu, sapņu un murgu Ventspilij."

Lācītis, Vilis Meistarīga ironija. Domuzīme, 28.10.2021.

Additional names

Pelageja Krūmvēvere

Education

Manchester Metropolitan University
All Saints Building, All Saints, Manchester M15 6BH
Studējis glezniecību Mančesteras Metropolitēna universitātē

The Art Academy of Latvia
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Studējis glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā

Awards

Ventspils pilsētas domes izcilības stipendija
Ventspils pilsētas domes izcilības stipendija piešķirta par stāstu krājumu "Pilsētas šamaņi".
2016

Annual Latvian Literary Award
Spilgtākā debija
Nominee
2017

Annual Latvian Literary Award
Balva piešķirta par romānu "Dizažio".
Labākais prozas darbs
2022

Egona Līva piemiņas balva ''Krasta ļaudis''
2023