Ilze Binde

2 pictures
Roles: poet

07.07.1941 – 25.01.2021

Ilze Binde (1941–2021) – dzejniece. Par gada labāko debiju atzītajam dzejoļu krājumam "Traki circeņi" (1971) raksturīgs pārdzīvojuma tiešums un emocionalitāte, tautasdziesmai tuva tēlainība. Krājumu "... lai palika galotnīte" (1978), "Tēva mājas" (1982) saturs skaudrāks, jūtama tieksme pēc harmonijas un tradīciju saglabāšanas.

Birth time/place

07.07.1941
Drabešu pagasts
Dzimusi Drabešu pagasta Spārē.

Place/time of death

25.01.2021

Personal information

Dzimusi Spāres valsts bērnu nama grāmatveža Landera ģimenē.
Kara laikā dzīvojusi Velēnā. Mācījusies Rīdūžu un Lizuma skolās.

Professional activity

1967: pirmā nozīmīgā publikācija – materiāls kinoscenārijam "Eduards Veidenbaums" žurnālā "Karogs"(Nr.10).
Piedalījusies Ojāra Vācieša Rakstu sastādīšanā.

Dzeja1971 "Traki circeņi" (Atzīts par gada labāko debiju krājumu.)
1978 "...lai palika galotnīte"
1982"Tēva mājas" (1982)

Izlase1993 "Ozols nātrēs" (Krājumā ietverti galvenokārt Atmodas noskaņās rakstīti dzejoļi.)

Ilzes Bindes dzejoļi ir komponēti. "Kamēr saule vēl nenoriet" – komponists Imants Kalniņš; cikls " Četri Ilzes Bindes dzejoļi" – komponists Juris Karlsons.

Quotes

Par dzejoļu krājumu "Traki circeņi" (1971)
"Šī jaunās dzejnieces debija nav pāragra, – no gada gadā dzejoļi ir rakstīti un pārsvītroti, no jauna rakstīti un atkal pārsvītroti; viņas attieksme pret dzeju – visai paškritiska un prasīga. Vēl tagad, pirms kāda gada, radio pārraidē Binde savā paklusajā, mierīgajā balsī teica, ka viņa sevi kā dzejnieci vēl neapzinoties. Taču šī Ilzes Bindes pirmā dzejoļu grāmata ir nopietns un spēcīgs pieteikums literatūrā. Liriķei jau ir sava balss. (..) Viņas dzejas tēli nav idealizēti un allaž viegli humorizēti. Dzejnieces intonācija ir temperamentīga, atdevīga. Dominējošais iespaids krājumā – kustība: cilvēkam ne tikai vārdiem jābūt trakiem, trakiem, arī elpai visu mūžu jāpaliek karstai, karstai. Grāmatas sākumā dota precīza šodienas izjūta: kad cilvēks atnāk, visi laika motori jau ir iedarbināti. Bet šo mūsu laika izteiksmi, dzīves nepārtraukto, izmainīgo, sarežģīto kustību, šķiet, dzejā nemaz nevar izteikt – un tādēļ Ilzes Bindes dzejoļi ir kā tādas īsas apstāšanās, īsas pauzes, kurās ir nesteidzība un miers, bet aiz kurām tomēr ļoti jūt mūsu laikmeta ātro ritmu (..). Ilzes Bindes lirikas krājums liecina, ka dzejniece prot būt ļoti dažāda: viņai ir gan dzejoļi ar modernu, neierastu struktūru, gan traferētāk veidotas vārsmas, kurās tomēr arī visparastākie vārdi zaudē savu nodeldētību un kļūst pat nepieciešami. Jāizceļ kāda spilgta iezīme: Ilze Binde par lielām jūtām un atziņām runā bez lieka patosa un retorikas un savu dzejoļu piesātināto optisko fokusu izveidojusi vienkāršu un mīļi humoristisku."

Monta Kroma. Traki circeņi. Jaunas grāmatas 1971, Nr. 5, 10.–11. lpp.

"Par gada labāko debiju atzītajam dzejoļu krājumam "Traki circeņi" (1971) raksturīgs pārdzīvojuma tiešums un emocionalitāte, tautasdziesmām tuva tēlainība. Krājumu "...lai palika galotnīte" (1978), "Tēva mājas" (1982) saturs skaudrāks, jūtama tieksme pēc harmonijas un tradīciju saglabāšanas."

Inguna Sekste. Latviešu rakstniecība biogrāfijās. R.: Zinātne, 2003.

Affinities

Gunārs Binde - Ex-husband
Nikolajs Ērglis - Ex-husband

Occupations

Additional names

Ērgle

Working place

1961–1963
Valmiera
Strādājusi Valmieras rajona kultūras namā par instruktori.

1963–1976
Latvijas PSR Valsts Jaunatnes teātris
Rīga
Biļešu kontroliere

1979–1982
Latvijas Televīzija
Rīga
Strādājusi TV Literatūras un mākslas raidījumu redakcijā.

1985–1989
Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzejs
Rīga

1989–1996
Ojārs Vācietis Memorial Museum
Ojāra Vācieša iela 19, Rīga
Zinātniskā līdzstrādniece

Participation in organisations