Ilmārs Blumbergs

1 picture

06.09.1943 – 11.02.2016

Ilmārs Blumbergs (1943–2016) – scenogrāfs, grafiķis, grāmatu grafiķis. Darbojies scenogrāfijā (kopš 1969), grafikā, glezniecībā, veidojis grāmatas, monētu dizainu, instalācijas, skulptūras, pievērsies fotogrāfijai un kino. Saņēmis visaugstākos apbalvojumus visās radošās darbības jomās. Sadarbībā ar Latvijas Banku tapušas monētas: Miglā asaro logs; Melanholiskais valsis; Neatkarības deklarācija; Ūdens monēta; Dzīvības monēta; Ciparu monēta; Likteņa monēta.

Birth time/place

06.09.1943
Rīga

Place/time of death

11.02.2016

Personal information

Dzimis kalpotāju ģimenē.

Par Ilmāra Blumberga vecākiem Margrietu un Valteru grāmatā “Veļupes krastā" rakstījusi Melānija Vanaga.

Professional activity

"llmārs Blumbergs mākslas dzīvē ienāca sešdesmito gadu beigās -- septiņdesmito gadu sākumā, kad notika jaunu formu meklējumi teātrī un tēlotājā mākslā, uzplaukumu piedzīvoja plakāts. Jau kā Mākslas akadēmijas students viņš 1969. gadā veido scenogrfiīju profesionālā teātrī un sāk piedalīties izstādēs. Teātrī notiek cieša saskare ar pasaules dramaturģiju un literatūru, kam ir ievērojama ietekme mākslinieka radošajā darbībā." Aina Rozeniece. Latvijas Vēstnesis (LR ofic. laikr.), Nr.103 (24.04.1997)


GLEZNOTĀJS

No 1970: piedalījies izstādēs. Darbus eksponējis izstādēs Latvijā, Polijā, Čehijā, Igaunijā, Lietuvā, Vācijā, Nīderlandē, Somijā, Austrālijā, ASV, Francijā, Zviedrijā u.c.

Darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzejā, Valsts Tretjakova galerijā (Maskava, Krievija),  Kunsthallē (Hamburga, Vācija) u.c.

SCENOGRĀFS

Veidojis uzvedumu scenogrāfijas VEF Kultūras pils Tautas Teātrī, Andreja Upīša Latvijas PSR Valsts akadēmiskajā teātrī (tag. Latvijas Nacionālais teātris), J. Raiņa Latvijas PSR Valsts Akadēmiskajā Dailes teātrī (tag. Dailes teātris), Latvijas PSR Valsts Jaunatnes teātrī, Valsts Rīgas Krievu drāmas teātrī (tag. Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris), L. Paegles Valsts Valmieras drāmas teātrī (tag. Valmieras Drāmas teātris). I. Blumberga scenogrāfijas raksturoja vēlme iedziļināties lugu idejiskajā saturā, rūpīgi un pārdomāti veidot vidi, kas atklāj lugas raksturu.

Quotes

ILMĀRS BLUMBERGS PAR SAVU SEVI UN RADOŠO DARBU

"Zīmējumā es esmu viens, es esmu pats. Man tas ir tuvākais ceļš līdz tam, ko gribu. Arī labākais, kā es varu. [..] Lai ko jūs visi par mani būtu teikuši vai rakstījuši, man nekad nav un nav bijusi doma pa priekšu. Tikai darbu darīdams, es sāku saprast, ko gribu. Kad darbs ir gatavs, es pats ieraugu, kas tajā ir. Tad es dodu nosaukumu. Bet tagad arī to vairs ne. Vienkārši zīmējumi. No viena līdz septiņdesmit. Tikpat vienkārši, kā es strādāju. Diendienā. Patiesība ir darbībā, un darbība ir tā patiesība.
Vārdi neko nenozīmē. Vārdos var aizrunāties tālu no sevis. Jo sarunā ar tevi es vairs neesmu gluži es pats. Citi ir radījuši, un tu esi radījusi kādu manu tēlu. Es to jūtu, kad ar tevi runāju. Tas varbūt man patīk. Un es gribu tāds būt, vismaz tik, cik man tas patīk. Jā, varbūt mēs kopā to tēlu esam radījuši, bet katrā ziņā ne es viens. Vairāk tie, kas par mani ir runājuši un rakstījuši: o, viņš ir filozofs, mākslinieks domātājs un tamlīdzīgi, un tamlīdzīgi. Tad es esmu tam ļāvies un peldējis, "filozofējis". Bet patiesībā es maz esmu lasījis, Dieva priekšā tas man ir jāatzīst. Nē, tās nav augstas prasības pret sevi. Tas vienkārši tā ir.
Es dzīvoju dažādās realitātēs."

Ilmārs Blumbergs sarunā ar Rūtu Muižnieci. Darbība ir tā patiesība. Diena, Nr.192 (11.09.1993)

Affinities

Marīna Janaus - Wife

Education

–1963
Riga School of Applied Art
Lāčplēša iela 55, Rīga
Beidzis Dekoratīvās noformēšanas nodaļu.

–1972
Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Beidzis Glezniecības nodaļu.

1972
Gunāra Zemgala vadībā apguvis scenogrāfa specialitāti.

Working place

1969–1978
J. Raiņa Latvijas PSR Valsts Akadēmiskais Dailes teātris
Brīvības iela 75, Rīga
Scenogrāfs; 1976: kļuva par galveno mākslinieku  (līdz 1985. gadam).

Participation in organisations

1972
Latvijas Mākslinieku savienība
11. novembra krastmala 35, Rīga

1973
Latvijas Teātra darbinieku savienība
Eduarda Smiļģa iela 37/39

Awards

The Order of Three Stars
1995

Baltijas Asamblejas balva
Par scenogrāfa un kostīmu mākslinieka darbu Mocarta operas "Burvju flauta" iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā.
2001