Helēna Heinrihsone

2 pictures
Roles: painter

Helēna Heinrihsone (1948) – gleznotāja. Kopš 1972. gada piedalās izstādēs. Darbības sfēras: glezniecība, akvarelis, zīmējums, litogrāfija, porcelāna apgleznošana, animācija.

Birth time/place

21.11.1948
Rīga

Professional activity

Kopš 1972: piedalās izstādēs.

Quotes

PAR HELĒNAS HEINRIHSONES RADOŠO DAIĻRADI

"Helēna Heinrihsone visvairāk radījusi darbus glezniecībā gan eļļas, gan akvareļa tehnikās, bet strādājusi arī grafikā, grāmatu ilustrācijās, animācijā un porcelāna apgleznošanā. Savu daiļradi viņa aizsākusi 1970. gadu vidū, bet jau tolaik iezīmējas rokraksts, ko nevar nepamanīt un kas vēlāk tikai pilnveidojas. Mākslinieces rokrakstam raksturīga tēlu veidošana ar spilgtām krāsām un plaknē. 
H. Heinrihsones gleznu saturā ir viņas pašas dzīve un notikumi, kas norisinās apkārt. Ikkatrs sižets ir personiski un emocionāli izjusts. Gleznu kompozīcijās bieži gan tēli ir kā simboli, gan arī izjūtama krāsu simbolika. Savas izjūtas viņa izsaka ar krāsām. Gleznošanas process ir ilgs, dažkārt tiek izmantotas vecmeistaru tehnikas, dažkārt lazējumi un gleznu izmēri arī ir dažādi, bet sākot no 20.gs. 80.gadu beigām tie kļūst arvien monumentālāki, un te jūtama ārzemju ceļojumu un izstāžu apmeklējumu ietekme. [..] 
H. Heinrihsones darbi ir asociācijām bagāti, bieži vien tie ir uz ironijas robežas. Ja agrāk vairāk bija figurālas kompozīcijas, tad 21. gadsimtā arvien biežāk kompozīcijās ir autores dabas vērojumi, ko viņa bieži vien ir uzskicējusi skicēs, vai veido kā aplikācijas, bet gleznās tie spoži izstaro kāda zieda (rozes, atraitnītes u.c.) vai dabas motīva būtību. Kompozīcijās tēli bieži vien tiek veidoti  fragmentēti, kā būtiskāko uzsverot kustību un kontekstu ar ideju. Mākslinieces daiļrade spilgti parāda viņu kā modernisma stilistikas turpinātāju ar fovistiski izvēlēto krāsu gammu un plaknē veidotajiem tēliem, kuru radīšanā kā mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis izmantota deformācija, radot grotesku vai ironisku izteiksmi arvien minimālistiskākās kompozīcijās."

HELĒNA HEINRIHSONE | LMS muzejs

Occupations

Education

1960–1967
Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola
Kalpaka bulvāris 13, Rīga

1967–1973
Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmija
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Beigusi Glezniecības nodaļu.

Participation in organisations

1974 until now
Latvijas Mākslinieku savienība
11. novembra krastmala 35, Rīga