Baiba Damberga

4 pictures

Baiba Damberga (1957) – lībiešu izcelsmes latviešu māksliniece, dzejniece, kuratore. Interešu lokā lībiešu kultūra un valoda, ir viena no organizācijas "Līvõ Kultūr sidām" (Lībiešu kultūras centrs) dibinātājām, aktīvi popularizē lībiešu valodas lietošanu. Raksta dzeju lībiešu valodā. Izdevuma "Trilium" (2018) viena no autorēm (grāmata saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu 2019. gadā). 2020. gadā izdots bilingvāls oriģināldzejas krājums "Es un cit Es". Par ieguldījumu lībiešu kultūras aktualizēšanā 2000. gadā saņēmusi aģentūras "Rīga 800" prēmiju.

Birth time/place

11.01.1957
Sīkrags

Personal information

Māte – Maiga Damberga, tēvs Arnolds Dambergs bijuši vienkārši cilvēki, bet ar stiprām lībiešu saknēm. Tēvabrālis – rakstnieks, lībiešu valodas un folkloras pētnieks Pēteris Dambergs. Dažādās mākslas izstādēs piedalās kopš 1983. gada. Veidojusi lībiešu mākslinieku izstādes. Dibinājusi lībiešu jauniešu ansambli "Vīm" (Lietus), no kura vēlāk izveidojies Baibas Dambergas un viņas trīs meitu ansamblis "Kōla" (Sala).

Professional activity

Strādājusi preses un grāmatu grafikā, veidojusi ilustrācijas grāmatai "Lībiešu gadagrāmata" un lībiešu dzejas izlasei "Es viltīgāks par tevi, menca". Veidojusi bukletu "Līvõd kuņšt" (Lībiešu māksla, 1998), darbojusieslībiešu valodas un kultūras vietnē livones.net mākslas sadaļā.

Publikācijas periodikā

1998: dzejolis "Kōd kīelkõks ma sīndiz" (Latvijas Vēstnesis, 11.09.1998).
2002: stāsts "Belte, tas mālders" (Karogs, Nr. 4).

Dzeja

1998: dzeja bilingvālā lībiešu dzejas izlasē "Es viltīgāks par tevi, menca" (Karogs), Baiba Damberga arī šī krājuma māksliniece.
2018: dzeja lībiešu dzejas izlasē "Trillium" (Rovdvaidli Līvõd sõbrād seļtš. Līvõ Kultūr sidām), teksts paralēli lībiešu, līvu un angļu valodā. Krājums 2019. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu. Daļa no šajā izlasē iekļautās Baibas Dambergas dzejas publicēta žurnālā "Modern Poetry in Translation".
2011: dzeja bilingvālā lībiešu dzejas izlasē "Kui sūolõbõd līvlizt. Kā iznirst lībieši" (Līvõ kultūr sidām).
2020: oriģināldzejas krājums "Es un cit Es" (Līvõ kultūr sidām). Dzeja lībiešu un latviešu valodā, kā arī tāmnieku dialektā.

Quotes

Par Baibas Dambergas dzeju

"Baibas dzejoļi ir unikāli savā rotaļīgumā. Baibas dzejoļi sakņojas lībiešu mantojumā un kultūrā, bet nekad nekļūst tās pārņemti. Šķiet, ka viņas darbi nav iestrēguši pagātnē, bet to apzinās, virzot lībiešus nākotnē. Īpaši novērtēju to, kā dzejolī "Lībiešu meitene smaida" eleganti un izsmalcināti autore mūs pieved aci pret aci gan ar lībiešu karogu, gan, cerams, nākamās lībiešu valodas runātāju paaudzi."
Raians van Vinkls. Modern Poetry in Translation, 2019.

Affinities

Pēteris Dambergs - Father's brother

Participation in organisations

The Livonian Culture Centre
Rīga
Viena no organizācijas "Līvõ Kultūr sidām" dibinātājām.

1994
Grafikas kamera

1994–2010
Grafikas kamera

2000
Latvijas Mākslinieku savienība
11. novembra krastmala 35, Rīga

2010
Oforta Ģilde

Education

1972–1976
Riga School of Applied Art
Lāčplēša iela 55, Rīga
Dekoratīvās noformēšanas nodaļa.

1976–1982
The Art Academy of Latvia
Kalpaka bulvāris 13, Rīga
Grafikas nodaļa.

Working place

2005
Nacionālā Mākslu vidusskola
Jaņa Rozentāla mākslas skolaZīmēšanas un grafikas pasniedzēja.

Awards

Annual Latvian Literary Award
Speciālbalva piešķirta par bilingvālo dzejas krājumu "Trilium / Trillium" (autori lībiešu dzejnieki Baiba Damberga, Valts Ernštreits, Ķempju Kārlis, no lībiešu valodas atdzejojis Uldis Balodis un Raians van Vinkls).
Speciālbalva par īpašu veikumu literatūrā
2019