Arnis Koroševskis

3 pictures

Arnis Koroševskis (1990) – literatūrzinātnieks, literatūrkritiķis un muzeja speciālists. Andreja Upīša memoriālā muzeja galvenais speciālists. Monogrāfijas "Lielais noliedzējs" (2022) par Andreju Upīti autors. Kopš 2012. gada regulāri publicē recenzijas par jaunāko literatūru. Pavisam publicētas aptuveni 50 recenzijas dažādos interneta portālos ("Delfi", "Satori", "Ubi Sunt") un periodiskajos izdevumos ("Domuzīme", "Tīrraksts", "Latvju Teksti" un "Jaunā Gaita"). Ir vairāku literatūrzinātnisku rakstu autors. Zinātniski pētniecisko interešu lokā ir rakstnieka Andreja Upīša literārā darbība, par ko saņēmis Latvijas Zinātņu Akadēmijas Zentas Mauriņas balvu literatūrzinātnē (2016), Veronikas Strēlertes piemiņas balvu (2013), Kārļa Dziļlejas fonda godalgas (2012, 2013, 2015), LSM lasītāju balvu (2023).

Birth time/place

21.02.1990
Rīga

Personal information

Aizraujas ar grāmatu kolekcionēšanu, kopš 2006. gada sistemātiski kārto un rūpējas par apjomīgu mājas bibliotēku.
2005–2010: aizrāvies ar fotografēšanu, 2008. gadā absolvējis ISSP (International Summer School of Photography) meistardarbnīcu.

Professional activity

2012, 28. nov.: pirmā publikācija internetā – recenzija "Atgriešanās Itakā. Jānis Rokpelnis "Rīgas iestaigāšana"" portālā "Ubi Sunt".
2013: pirmā publikācija turpinājumizdevumā – "Instinktu vektors Andreja Upīša romānā "Sieviete" zinātnisko rakstu krājuma "Latviešu un cittautu literatūra: no romantisma līdz modernismam. Reālisma un naturālisma poētikas vektori latviešu un cittautu literatūrā" 4. sējumā.
No 2013: Andreja Upīša memoriālā muzejā organizējis un novadījis desmitiem sarīkojumu (tikšanās ar dažādiem latviešu rakstniekiem un citu kultūras jomu pārstāvjiem), izstrādājis un organizējis aptuveni 15 izstādes.
2017: izstādes "Divreiz rakstīta grāmata" autors un kurators, izstāde tapusi sadarbībā ar dizaina biroju "H2E". Izstāde tika eksponēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās.
2017–2019: sadarbībā ar Salaspils novada bibliotēkas speciālistiem izstrādājis Knuta Skujenieka multimediālās vietnes "KnutsSkujenieks.lv" projekta konceptuālo plānu un saturu, izveidota un atklāta pati mājaslapa (projekta pirmā kārta publicēta 2018. gada novembrī, bet otrā kārta – 2019. gada septembrī).
2018: izstādes un muzejpedagoģiskās programmas "Zeme" autors, kurators un nodarbību vadītājs.
2019–2020: Latvijas Literatūras gada balvas žūrijas komisijas eksperts.

Literatūrzinātniski darbi

2022: monogrāfija "Lielais noliedzējs" (Dienas Grāmata).

Pagodinājumi

2013: ieguvis valstī pirmo Imanta Ziedoņa piemiņas stipendiju.
2019: nominēts Normunda Naumaņa mākslas kritikas vārdbalvai.

Quotes

"Koroševska tiešais, koncentrētais un apņēmīgais rakstības stils liecina par prātu, kuram būtiski saprast lietas līdz galam un spēt tās pēc iespējas precīzi izskaidrot arī lasītājam. Daži saka, ka Arņa Koroševska recenzijām trūkstot dvēseles smalkuma un globāla vēriena. Bet tur, kur cits kritiķis novirzīsies no tēmas un minēs, ar ko viņam asociējas dotais mākslas darbs, Arnis Koroševskis jau būs visu aplūkojis, sapratis un salicis pa plauktiņiem."

Izvirzīti 5 kandidāti Normunda Naumaņa balvai mākslas kritikā. Kroders.lv, 2020, 6. janv."Nespēju rakstīt ārpus sava dzīvokļa darbistabas. Esmu radis dažādos apstākļos lasīt grāmatas un veikt piezīmes, taču pilnvērtīgi rakstīt spēju tikai īpašā vidē – starp saviem grāmatplauktiem. Kādreiz varēju strādāt tikai vēlos vakaros vai naktīs, taču ar laiku tas ir mainījies. Reti kad lasu vai rakstu pilnīgā klusumā – teju vai katru līdz šim tapušo recenziju ir pavadījusi neuzbāzīga instrumentālā mūzika, atsevišķos gadījumos tā savdabīgā veidā sintezējusies ar pamattekstu un kļuvusi par daļu no lasāmā vai tobrīd topošā vēstījuma. Grūti strādāt vidē, kas nesaistās ar "radošu omulību", tāpēc iespējami izvairos no moderni iekārtotām lasītavām, kas drīzāk atgādina dzelžaini lietišķas biroja telpas."

Adamaite, Undīne. Mākslinieki parasti nekar gleznas tumsā. Normunda Naumaņa Gada balvas mākslas kritikā nominantu aptauja. Kultūras Diena un Izklaide, 2020, 4. janv.,6.– 7. lpp.

Residence

Salaspils

Education

2010–2015
University of Latvia
Visvalža iela 4a, Rīga
Humanitāro zinātņu fakultātē iegūts bakalaura un maģistra grāds filoloģijā

2015
Latvijas Republikas Kultūras ministrija
Krišjāņa Valdemāra iela 11A, Rīga
Muzeju speciālistu tālākizglītības kursi

Working place

2012–2014
Ubi Sunt
Rīga
Redakcijas kolēģijas loceklis un autors

2013 until now
Andrejs Upīts Memorial Museum
Brīvības iela 38-4, Rīga
Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītājs

2018–2019
Žurnāls "Domuzīme"
Bruņinieku iela 16 k-2, Rīga
Redakcijas kolēģijas loceklis

Awards

Kārļa Dziļlejas fonda balva
Balva piešķirta par semestra darbu "Reālisma un naturālisma transformācijas Andreja Upīša romānos "Ziemeļa vējš" un "Sieviete" (darba vadītāja – Dr. philol. Ieva Kalniņa).
Galvenā balva
2012

Kārļa Dziļlejas fonda balva
Balva piešķirta par bakalaura darbu "Reālisms Andreja Upīša romānos "Sieviete" un "Zaļā zeme" (darba vadītāja – Dr. philol. Ieva Kalniņa).
Galvenā balva
2013

Veronikas Strēlertes piemiņas balva
Balva piešķirta par bakalaura darbu "Reālisms Andreja Upīša romānos "Sieviete" un "Zaļā zeme" (darba vadītāja – Dr. philol. Ieva Kalniņa).
2013

Kārļa Dziļlejas fonda balva
Balva piešķirta par maģistra darbu "Andreja Upīša literārā darbība no 1899. līdz 1909. gadam: žanrs, strāvojumi un inovācijas" (darba vadītāja – Dr. philol. Ieva Kalniņa).
Veicināšanas prēmija
2015

LZA Zentas Mauriņas balva
Balva piešķirta par maģistra darbu "Andreja Upīša literārā darbība no 1899. līdz 1909. gadam: žanrs, strāvojumi un inovācijas" (darba vadītāja – Dr. philol. Ieva Kalniņa).
2016

Normunda Naumaņa Gada balva mākslas kritikā
Par literatūras kritikām portālā delfi.lv un žurnālā "Domuzīme" 2019. gadā
Nominee
2020

Annual Latvian Literary Award
Spilgtākais darbs literatūrzinātnē
Nominee
2023