Anna Grobiņa

2 pictures

Anna Grobiņa (1887–?) – izdevēja. No 1931. līdz 1936. gadam izdevniecības "Orients" pilnvarniece, vēlāk līdz 1940. gadam apgāda "Kaija" vadītāja. Izdevusi ap 80 izdevumu, gan ārzemju piedzīvojumu romānu Džeka Londona un Marka Tvena, gan bērnu literatūras autora Hjū Loftinga darbus, aizsākusi grāmatu sēriju "Latviešu literatūras pieminekļi" (nepabeigta) ar pētījumiem par G. F. Stenderu, Neredzīgo Indriķi, Skuju Frīdi, Indriķi Laubi.

Birth time/place

21.01.1887
Valmiera

Personal information

Tēvs Aleksandrs Bēniņš. 

Pirmais vīrs – Jānis Zvanītājs (1879–1941) – sabiedriskais darbinieks, Līvānu pilsētas galva. Savienībā ar viņu dzimusi meita, vēlākā aktrise un daiļlasītāja Ilga Zvanītāja (1909–1988).

Otrā laulība ar uzņēmēju Otto Grobiņu.

Professional activity

Izdevējdarbība

Apgāds "Kaija" reģistrēts 1935. gada nogalē vai 1936. gada sākumā, pastāv līdz nacionalizācijai 1940. gadā.
Kopumā izdoti ap 80 izdevumi – vairāki populāru autoru rakstu kapitālizdevumi, plaši iecerētas grāmatu sērijas ("Latviešu literatūras pieminekļi", sērijas līdzveidotājs Kārlis Egle) aizsākšana, ārzemju piedzīvojumu, zinātniskās fantastikas romānu autoru – Džeka Londona, Marka Tvena, bērnu literatūras klasiķa – angļu rakstnieka Hjū Loftinga darbu izdošana.

Ap 1938.–1939. gadu: arī akadēmisku izdevumu, vēsturisku un biogrāfisku apskatu un monogrāfiju izdošana literatūrzinātnieka Kārļa Dziļlejas vadībā – rakstu apkopojumi un pētījumi par G. F. Stenderu, Neredzīgo Indriķi, Skuju Frīdi, Indriķi Laubi.

Turpina arī izdevniecības "Orients" aizsākto "Jaunatnes literatūras" sēriju.

Quotes

"Visvairāk satricināta un uztraukta par pēdējiem notikumiem dir. rīk. Grobiņa dzīves biedrene. Runā ātri, nervozi, it kā steidzoties, bet domas pavediens nepārtrūkst. Ģērbta smokingā.
"[..] Pēdējā laikā mans vīrs algu vairs nesaņēma. Mums bija maza grāmatu izdevniecība, bet naudas nebija. Nospriedu, ka man jāpārdod savas mantas un jāatklāj kāds mazs veikaliņš, no kā mēs varētu visi dzīvot. Manai meitai ir 19 gadu, viņa studēja Parīzē valodas. Kad sākās grūti laiki, viņai bija jāatgriežās Latvijā un mēs to ielikām izdevniecībā ar 1500 rub. algas mēnesī. Lai strādā kantorī. [..] tai dienā, kad vīru arestēja un aizveda uz centrālcietumu, mūs izūtrupēja. Mēs palikām tukšā dzīvoklī. Vienas pašas sievietes, Grobiņš sēž cietumā. Bet es nezaudēju dūšu. Lai nāk kas nākdams. Ja citi direktori uzņemas nomaksāt savu daļu, mēs arī to pašu darīsim. Lai maksā visi līdzīgi. Bet vīrs tiks glābts."
A. Grobiņa neliela auguma, ārkārtīgi enerģiska kdze."

Ko stāsta Anna Grobiņ kdze. Aizkulises, Nr. 17, 27.04.1928, 3. lpp.

"Abi Grobiņi ir enerģiski ļaudis un pēc lielajām neveiksmēm pāris gadus atpakaļ tagad iesākuši dzīvi no jauna. Lai piedzīvotu atkal labākus laikus Grobiņš veikalā dara visus darbus – līmē, saiņo, slauka, skaita un apkalpo pircējus. Kundze, turpretim, stāv pie kases, iznēsā jauniznākušās romānu burtnīcas, no kioskiem ievāc naudu un apkopj saimniecību."

Ls. Bij. Lombardbankas direktora kundzes mantas pārdod ūtrupē. Pēdējā Brīdī, Nr. 290, 22.12.1932, 3. lpp.

Affinities

Ilga Zvanova - Daughter

Additional names

Anna Bēniņa

Participation in organisations

1922
Sabiedrības "Grobiņš un biedri" dibinātāja kopā ar Otto Grobiņu, Kārli Grobiņu, Augustu Miklanu.

Residence

1930
Ausekļa iela 6A, Rīga
30. gadu sākumā dzīvojusi Ausekļa ielā 6a.

1935
Ģertrūdes iela 49, Rīga
30. gadu otrajā pusē dzīvojusi Ģertrūdes ielā 49, dzīvoklis 9.

Working place

1931–1937
Izdevniecība "Orients"
Rīga
Ar 1931. gada 6. maijā izdotu pilnvaru iecelta par izdevniecības "Orients" pilnvarnieci.

1936–1940
Apgāds "Kaija"
Ģertrūdes iela 49, Rīga
Apgāda īpašniece