Alberts Birzmalnieks

2 pictures
Roles: poet

21.01.1909 – 18.12.1941

Alberts Birzmalnieks (1909–1941) – dzejnieks. Dzejoļu krājuma "Sapņu karātavas" (1931) un poēmas "Zaķu sala" (1936) autors. Dzejā raksturīgas romantiskas alkas un protests pret sadzīves seklumu, hedonisms mainībā ar rezignētu skepsi. Jūtama Aleksandra Čaka tradīciju ietekme, ekspresīvs ritms, pilsētas ikdienišķo dzīves norišu poetizēšana. Periodikā publicējis arī stāstus. 1941. gadā notiesāts par sabiedriskās kārtības neievērošanu. 1941. gada jūnijā deportēts, miris Gulaga nometnē.

Birth time/place

21.01.1909
Rīga

Place/time of death

18.12.1941
Krievija
Miris Gulaga nometnē.

Personal information

Dzimis strādnieka ģimenē.

Pēc pamatskolas beigšanas strādājis rūpnīcā VEF un par naktssargu.

1932: pēc kara dienesta pievērsās literatūrai un žurnālistikai.Samazinājis savas prasības līdz minimumam, pārtika vienīgi no literārā darba, kuru arī normēja.
"Viņa iztikas minimums bija satriecoši zems – tikai 8 lati! 6 no tiem viņš maksāja dzīvokļa saimniecei Jēzusbaznīcas ielā Latgales priekšpilsētā, Rīgā un par to pretī saņēma gultasvietu un no rīta brokastīs šķīvi viras, bet 2 lati vajadzēja papirosiem."
Raisters, Ēriks. "Kad mēs jauni bijām". Laiks, nr. 31, 19.04.1967.

Professional activity

LITERĀRĀ DARBĪBA

Pirmā publikācija
1928:
dzejolis "Debesis" laikrakstā "Jaunākās Ziņas" (12.10).

Periodikā publicēti Birzmalnieka stāsti.

Dzeja
1931:
dzejoļu krājums "Sapņu karātavas".
1935: poēma "Zaķu sala".

Neizdots dzejoļu krājums "Ugunis ūdenī" (1938?).

Dramaturģija
1935:
kopā ar Frici Šternu sarakstījis plakātisku lugu "Vienotiem spēkiem", kas slavina pozitīvisma idejas.

Quotes

PAR ALBERTA BIRZMALNIEKA LITERĀRO DARBĪBU

"Birzmalnieks pieder pie tiem dzejniekiem, kas organizēti "Zaļā vārnā". Ko tas nozīmē — organizēti dzejnieki? Zināms, to, ka tur veselai rindai sliktu "dzejdaru" pa vidu retumis uzejams pa talantam. Arī "Zaļā vārna" devusi pāris pieklājīgus dzejniekus. Nelūkojoties uz to, ka Birzmalniekam nav kaut cik spilgtas īpatnības, viņš pilnīgi iederas šīs biedrības labāko reprezentantu starpā. Viņa "Sapņu karātavas", salīdzinot ar citiem mūsu vidēji apdāvinātiem iesācējiem, pat ļoti izdevušās tajā ziņā, ka tur nav ačgārnību. Un tomēr būtu vēl patīkamāk, ja viņa gludi atskaņotajās vārsmās varētu atrast arī pa svaigai domai."

Baumanis, Arturs. Rakstnieki iesācēji. Daugava, nr. 10, 01.10,1931.

"Māksliniecisko nobriedumu kavē oriģinālitātes meklēšana un krietnas literāriskās skolas trūkums. Savos meklējumos B. reizēm noiet līdz tango pirtī un sviestā ceptu nieru apdzejai, parupju konkrētību cenšoties pacelt dzejiski krāšņā aureolā. Bet Birzmalnieka lirikai ir arī savas labās puses: vietām tā ir dvēseliski dziļa un krāsu bagāta, melancholiski pacilājoša. B. mēģinājies arī prozā, bet bez lielākiem panākumiem."

Ķelpe, Jānis. Latvju jaunās rakstniecības vēsture. Jelgava: "Jelgavas Ziņas" grāmatspiestuve, 1934, 88. lpp.

Occupations

Name at birth

Alberts Dūdiņš

Pseudonym

Joahims, Jonametrs

Education

Rīga
Beidzis pamatskolu.

Working place

Valsts elektrotehniskā fabrika
Rīga
Darbinieks.

Rīga
Naktssargs.

Detention

01.1941
Rīga
Sodīts par huligānismu.

Deported

06.1941
Krievija