Agnese Krivade

1 picture

Agnese Krivade (1981) – latviešu dzejniece. Vidzemes augstskolā ieguvusi bakalaura grādu sabiedriskajās attiecībās. Strādājusi par žurnālisti, darbojusies sabiedrisko attiecību un reklāmas jomā. Rakstījusi kultūras slejas laikrakstam "Diena", kritikas par latviešu un cittautu dzeju un prozu, publicistiku – žurnālam "Rīgas Laiks". Krivades dzejoļi un stāsti publicēti literatūras mēnešrakstā "Karogs", laikraksta "Diena" pielikumā "Kultūras Diena" un laikrakstā "Kultūras Forums". Dzejā spilgti debitē ar 2007. gada krājumu "Bērnība" ("Neputns"). Pirmās grāmatas dzeju raksturo disharmonija, galēji kontrasti, plašs epatāžas izmantojums. Pēc krājuma iznākšanas dzeju publicē reti, jaunākā posma dzejoļiem raksturīgs harmoniskāks pasaules redzējums, asociatīva rakstība un ēteriska noskaņa.

Birth time/place

22.07.1981
Rīga

Personal information

Dzejniece ieguvusi "sliktās meitenes" tēlu, iesaistīta vairākos Latvijas kultūras un literatūras skandālos. 2005. gadā piedaloties LTV raidījuma "100 g kultūras" diskusijā "Vai rakstnieks ir sociālpolitiska figūra?", Krivade nosauca skatītājus par "lohiem" (pamuļķis — krievu valodā).

Otrs skandāls izcēlās 2015. gada 28. septembrī pēc incidenta Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, kad skolotājai Ivetai Ratinīkai tika izteikts neoficiāls aizrādījums par A. Krivades dzejoļa "ō" analīzi stundas laikā. Dzejolī, kas sākas ar vārdiem "ō, svētīgi, svētīgi sasvīdušie...", izmantoti vairāki no krievu valodas nākuši lamu vārdi, kas raisīja sabiedrības diskusiju par to, vai šāds materiāls ir apskatāms vidusskolas klasē. Pēc vairāku tulkotāju iniciatīvas tika apkopoti dzejoļa "ō" tulkojumi arī citās pasaules valodās (franču, angļu, itāļu, vācu, japāņu, grieķu, poļu, ivritā u.c.), un diskusija par dzejā izmantotajiem izteiksmes līdzekļiem ieguva starptautisku rezonansi. Daudzi literāti un kultūras cilvēki iebilda pret to, ka literāru tekstu uzskata par nepiedienīgu, it īpaši gadījumā, kad tā izteiksmes līdzekļi tiek analizēti un skaidroti.

Professional activity

LITERĀRĀ DARBĪBA

Dzejoļu krājumi
2007:
 "Bērnība" ("Neputns").

Publikācijas
Agneses Krivades dzejoļi un stāsti publicēti literatūras mēnešrakstā "Karogs", laikraksta "Diena" pielikumā "Kultūras Diena" un laikrakstā "Kultūras Forums”. Prozas darbi iekļauti dažādos latviešu stāstu krājumos.

Autore ir rakstījusi kultūras slejas laikrakstam "Diena", literatūras kritikas par latviešu un cittautu dzeju un prozu.

CITTAUTU AUTORU DARBU TULKOJUMI

No angļu valodas
2023: 
Krisas Krausas (Chris Kraus) romāns "Es mīlu Diku" (I Love Dick) (Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs).

Quotes

PAR DZEJOĻU KRĀJUMU "BĒRNĪBA" (NEPUTNS, 2007)

"Viena no spilgtākajām Krivades rakstu mākslas iezīmēm ir nevairīšanās no disharmonijas, gluži otrādi – viņa uz to traucas kā naktstauriņš uz televizora ekrānu, kurā rāda degošu sveci. Gan slejās, gan dzejās nemitīgi jūtami izmisīgi domu sakārtošanas mēģinājumi, atrodamas savas pasaules revidēšanas, sagraušanas un renovācijas projektu skices. Un, protams, bagātīgs epatāžu (nu, visādu šokējošu lietu) izmantojums."

Vērdiņš, Kārlis. Krivades zaimi un lūgšanas. Diena, Nr. 126, 2007.
"Agnesi Krivadi nereti mēdz dēvēt par dumpīgo, dusmīgo meiteni latviešu jaunākajā dzejā. Tas liek iztēloties vienmēr īgnu un agresīvu būtni saplēstās zeķu biksēs un izspūrušiem matiem. Taču daudz kas krājumā īsti nelīmējas kopā ar šo tēlu. Ja arī Agnese Krivade uzraksta kādu rupjāku vārdu, patiesībā šādi viņa dot svētību mums - sasvīdušajiem, uz mirkli izgājušajiem, nesmukajiem un garajiem augumā."

Viguls, Arvis. Kuces un lapsiņi. Satori, 2007.07.30.

Education

Vidzemes University of Applied Sciences
Bakalaura grāds sabiedriskajās attiecībās.

Working place

Rīga
Strādājusi par žurnālisti, darbojusiessabiedrisko attiecību un reklāmas jomā.

Awards

2008
Ventspils
Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils pilsētas domes balva "Sudraba tintnīca" – dzejā.