Žurnāls "Jaunā Gaita"

Žurnāls "Jaunā Gaita" tika aizsākts 1955. gadā trimdā, lai veicinātu latviešu valodas un literatūras uzturēšanu trimdā. (Ievadam. Jaunā Gaita Nr. 1, 1955) Jaunās gaitas autori, izdevēji un literārās politikas veidotāji, saukti par jaungaitniekiem, piederēja pirmajai trimdā izaugušajai paaudzei. Jaungaitnieku centrs atradās ASV vidienē, taču samērā aktīvu dalību neklātienē ņēma arī Kanādā, Zviedrijā un Austrālijā dzīvojošie literāti.

Pirmos piecus gadus JG redaktors ir Valters Nollendorfs, pamīšus ar Aivaru Ruņģi (1956-1957). 1960. gadā par atbildīgo redaktoru kļūst Laimonis Zandbergs un vada žurnālu veselus 36 gadus (nr. 25-209). Pusgadu par pagaidu redaktoru darbojas Juris Zommers, tad Rolfs Ekmanis, sākot ar nr. 212 (1998), kopš 2017. gada Juris Žagariņš.

Žurnāls ieguva nozīmīgu lomu trimdas sabiedrības politiskajā dzīvē un sakaros starp Padomju Latvijas un latviešu trimdas literatūru. Tas bija pirmais no trimdas preses izdevumiem, kas uzsāka Padomju Latvijas rakstnieku darbu pārpublicēšanu, bet kopš Latvijas neatkarības atgūšanas aizvien lielāku daļu žurnāla saturu piedāvā Latvijā dzīvojoši literāti. Plašu atzinību guvis arī žurnāla vizuālais noformējums.