Vārme 6-year Primary School

Skolu darbība Vārmē iesākas jau 1790.g. ar t.s.''baznīcas skolu'', kad ķesteris Kalne mācījis Vārmes bērniem katehismu. Regulāri skola Vārmes pagastā sāk darboties ''Ūsiņu'' mājās 1826.g. Par pirmo skolotāju kļūst Ansis Freibergs. 1836.g. ''baznīcas skolu'' pārdēvē par Vārmes pagastskolu un tajā mācās apmēram 60 bērni. ''Ūsiņās'' skola darbojas līdz 1858.g.

Jauns posms Vārmes skolai sākās, kad tā tika pārcelta uz Sudmaļu jeb t. s. Maišeļu krogu. Par skolotājiem līdz 1. pasaules karam šeit strādāja K.Bergmanis, K.Švānbergs, T.Feldmanis, P.Brūveris. Skola bija jāapmeklē obligāti. Pie skolas darbojas internāts, gultas drēbes un uzturs tiek ņemts no mājām. Skolā mācās 60 - 70 bērni.

1919.g. skolu no pirmskara pagastskolas pārvērš par 1. pakāpes pamatskolu jeb 6-klašu pamatskolu. Bez skolas pārziņa tajā strādā arī otra skolotāja -Elza Laušteins. Sākot ar 1915.g.par Vārmes skolas pārziņiem ir strādājuši A.Ēķis, H.Zīle, L.Venska, E.Bete.
1926.g. skola tiek pārcelta uz Vārmes barona pili. Par skolas pārzini ieceļ A.Kalniņu. Pie skolas ir internāts, 1939./40.m.g. to izmanto 53 skolēni. Skolā ir arī kopēdināšana ar siltām pusdienām. Notiek nopietns mācību darbs, aktīva sabiedriskā un kultūras dzīve. Mācību gads sākas un noslēdzas ar dievkalpojumu baznīcā, regulāri notiek atpūtas pasākumi ar priekšlasījumiem, deklamācijām, kora koncertiem un īpaši populārajiem skolēnu iestudētajiem teātriem. Ar labiem panākumiem darbojas skolas pārziņa A.Kalniņa vadītais Vārmes 40.mazpuks.
1940.g. atnes lielas pārmaiņas arī Vārmes skolai. Tiek nomainītas mācību programmas. Par skolas pārzini A.Kalniņa vietā tiek iecelts Fr. Andersons. Cīņu frontei pienākot ļoti tuvu Vārmei 1944./45.m.g. skola tiek izvietota piecās zemnieku mājās un neskatoties uz visām kara grūtībām mācības turpinās. 1945.g. par skolas pārzini kļūst K.Kapteinis un skolas darbs pamazām normalizējās. Par skolas direktoriem ir strādājuši: Valujevs, M.Rozemberga, A.Jakoviča, G.Vītols, J.Bricis, V.Bērziņa, 20 gadus - V.Vārpiņš, I.Kūlis. 1996.g. Vārmes skolā mācās 211 skolēni un strādā 17 skolotāji. Skolas direktores pienākumus veic A.Morozova.No 2004.gada līdz 2017.gadam skolas direktores amatā strādā Daiga Lapčinska. No 2017.g.1.septembra skolu vada Agita Grāvere - Prenclava.
Skolotāju un skolēnu pašaizliedzīga darba rezultātā, saņemot atbalstu no skolēnu vecākiem un pagasta pašvaldības, Vārmes pamatskola ir kļuvusi par vienu no labākajām Kuldīgas novadā. Tā laiku laikiem cauri Vārmes skola pastāvējusi vairāk kā 170 gadu.

Pēc: https://www.varmesskola.lv/index.php/ct-menu-item-... [sk.7.01.2021.]

Related persons