Liepājas Latviešu grāmatu izdevēju biedrība

19. gadsimta 90. gadu sākumā jurists, publicists un sabiedriskais darbinieks Jānis Kreicbergs nolūkā tulkot citu tautu rakstniekus latviešu valodā noorganizējis un vadījis jauniešu literāro pulciņu. Pulciņa dalībnieki rīkojuši iztulkoto darbu lasījumus un referātus par literatūru, piedalījušies J. Jansons-Brauns, J. Palevičs, F. Roziņš un citi.

Uz pulciņa pamata 1896. gadā J. Kreicbergs nodibinājis un vadījis Liepājas Latviešu grāmatu izdevēju biedrību. 1893. gadā pulciņš sācis izdot tulkoto darbu sēriju "Citu tautu rakstnieki". Pavisam sērijā (1893–1906) laistas klajā 7 grāmatas, nelielos metienos (1500 eksemplāru), ar glītu apdari, dārgas. Biedrība laidusi klajā arī rakstniecības almanahu "Tautu pagalms" (1–2, 1895–1896). 

Grāmatu noiets nav bijis liels, šī iemesla dēļ izdevējiem pilnībā nav izdevies realizēt savas ieceres. Biedrība beigusi pastāvēt arī neviendabīgā sastāva un idejisko nesaskaņu dēļ. Daudzi manuskripti, to skaitā arī B. Bjernsona darbu tulkojumi, palikuši biedrības arhīvā, kas nav saglabājies.

(http://lgdb.lnb.lv/index/person/1819/)

Related persons