Skultes privātā latviešu meitu skola

Trīsgadīgā Skultes privātā meiteņu skola darbojas Skultes muižā no 1872. līdz 1894. gadam. Tās izveidotāja ir Baltijas vācu muižniece Leokādija fon Freitāga-Loringhofena sadarbībā ar Skultes mācītāju Jāni Neilandu. Visus skolas pastāvēšanas gadus fon Freitāga-Loringhofena ir arī vienīgā skolas direktore.

Skolas programmā ir 42 stundas ik nedēļu, kurās māca latviešu ortogrāfiju, vācu valodu, tulkošanu, ģeogrāfiju, katehismu, vēsturi, baznīcas vēsturi utml. Praktiskajās nodarbībās meitenes apgūst ēdienu gatavošanu un konservēšanu, šūšanu un citas ar saimniekošanu laukos saistītas iemaņas. Skolas skolotāji - Jānis Neilands, Pusuls, Štamma (Stamm) jaunkundze, Gailis un pieredzējušie muižas skolotāji Dreimanis un Bodnieks.

Skolas nauda gadā - 50 sudraba rubļi, par atsevišķu samaksu var mācīties klavierspēli un krievu valodu. Mācību maksā ietilpst arī ēdināšana, gultasveļa jāņem līdzi katram pašam. Skolēnu korpusu galvenokārt veido pārtikušu vecāku - vagaru, tirgotāju, muižas dārznieku u.c. muižas ļaužu meitas.