The House of Rainis in Berķenele

2 pictures

Vēsture

19. gadsimta 1. pusē tika uzcelta Berķeneles pusmuiža.

No 1872. gada līdz 1881. gadam Raiņa tēvs Krišjānis Pliekšāns bija Berķeneles pusmuižas nomnieks, līdz ar to Berķenele deviņus gadus bija topošā dzejnieka dzīvesvieta.

1965. gadā, svinot Raiņa simts gadu jubileju, Berķeneles pusmuižas ēkā tika iekārtota dzejnieka piemiņas ekspozīcija. Ēku nodēvēja par J. Raiņa memoriālo māju, un tā darbojās kā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja filiāle.

1985. gadā mājā tika ierīkota vēl viena Rainim veltīta ekspozīcija.

1994. gadā kultūrvēsturisko ēku savā īpašumā pārņēma Daugavpils rajona padome, un gadu vēlāk sākās mājas restaurācija.

1996. gada 9.novembrī apmeklētājiem durvis vēra atjaunotā Raiņa māja Berķenelē.

Darbība mūsdienās

Berķeneles mājas pirmajā stāvā atrodas Raiņa piemiņas istaba, lietišķās mākslas izstādes telpa, kā arī citas izstāžu telpas. Otrajā stāvā izbūvēta kamīnzāle un dzīvojamās istabas, pagrabstāvā – ēdamzāle un virtuve.

Apmeklētājiem pieejamas dažādas ekskursijas un radošās darbnīcas, iespējams arī pārģērbties tā laika saimnieku un kalpu tērpos.

Vēl muzeja teritorijā rodama seno amatu darbnīca "Klēts", kā arī liels augļu dārzs.

Ietekme kultūrā

Raiņa bērnības iespaidi, kas gūti Berķenelē, attēloti dzejoļu krājumā "Dagdas piecas skiču burtnīcas".

Citātu galerija

"Laikā, kad rudens mijās ar ziemu, cīnoties, kurš gadalaiks sagādās nemīlīgākus laika apstākļus, Raiņa mājā-muzejā Berķenelē, Daugavpils rajona Kalkūnu pagastā, silti liesmoja kamīna uguns un kopā pulcējās cilvēki, kuri piedalījušies šī muzeja atdzimšanā un pilnvērtīga darba atjaunošanā.
Tikai fotogrāfijas un atmiņas liecina, cik panīkusi 80. gados bija Berķeneles pusmuiža, kurā mazais Žaniņš iepazina, kas ir lielā dzīve. Berķeneles atjaunošanu ar Kultūras ministrijas atbalstu veica Daugavpils rajona padome, un muzejs jaunā veidolā vēra durvis apmeklētājiem 1996. gada 9. novembrī.
"Šī māja nav atmiņu krātuve, bet moderna iestāde," atzīst Daugavpils rajona Tautas izglītības un kultūras centra vadītāja Ināra Mukāne. Jo Berķenele tiešām nav tikai muzejs, kurā notrauš putekļus no senām lietām, lai parādītu tās apmeklētājiem. Berķenele piecu gadu laikā kļuvusi par pieaugušo izglītības un dažādu mākslu jaunrades centru Daugavpils rajonā. Muzeja pastāvīgā ekspozīcija iepazīstina ar Pliekšānu ģimenes un Raiņa dzīvi un darbību Berķenelē un vēsturisko saistību ar Daugavpili, izveidota arī Raiņa taka muzeja apkārtnē, bet kultūrvēsturiska interese nebūt nav vienīgā motivācija apmeklēt Berķeneli.
Starptautiski mākslas plenēri ik vasaru Berķenelē saved kopā māksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas. Daļa plenēros tapušo darbu, īpaši vides mākslas objekti, paliek Berķenelē, veidojot mākslas piesātinātu kultūrainavu, līdzīgi kā Pedvālē."
Linda Kilevica. Atjaunotajai Raiņa mājai Berķenelē – pieci gadi. Literatūra un Māksla Latvijā, Nr. 52, 27.12.2001.

Informācija

rainamaja.lv

Related persons