Imants Ziedonis Foundation "Viegli"

Vēsture

2010. gada 8. aprīlī, apvienojot Latvijā zināmus mūziķus un māksliniekus, tika izveidots Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”

2014. gadā fonds sāka pasniegt apbalvojumu “Laiks Ziedonim”.

2015. gadā darbu sāka fonda veidotais Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos.

2019. gadā Kuldīgā tika atklāts kulturālo kartupeļu lauks un “Kartupeļu Lauka Radio”.

Dibinātāji un līdzstrādnieki

Fondu “Viegli” dibināja Andris Čeksters, Ants Grende, Didzis Rāgs, Eva Johansone, Ēvalds Gaušis, Ināra Polmane, Inga Ulmane, Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Māris Saukāns, Renārs Kaupers un Žaneta Jaunzeme-Grende.

Šobrīd fonda padomē ir Žaneta Jaunzeme-Grenda, Inga Ulmane, Andris Čeksters, Māra Upmane-Holšteine, Eva Johansone un Ināra Polmane, savukārt fonda valdē – Ants Grende, Jānis Holšteins-Upmanis, Renārs Kaupers, Maija Rutka un Ance Anna Caune.

Darbība mūsdienās

Fonda mērķis ir atbalstīt un sekmēt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos, kā arī vērtību turpināšanos.

Viena no fonda galvenajām darbības jomām ir izdevējdarbība. “Viegli” izdod ne tikai dažādas Imanta Ziedoņa grāmatas, bet arī mūzikas ierakstus ar fonda mūziķu radītām melodijām un Imanta Ziedoņa vārdiem. Pieejami arī dažādi suvenīri, piemēram, pastkartes un auduma maisiņi.

Kopš 2014. gada fonds piešķir apbalvojumu “Laiks Ziedonim” piecās nominācijās par sasniegumiem zinātnē, novadpētniecībā, tautsaimniecībā, literatūrā, kā arī darbā ar bērniem un jauniešiem.

Fonds izveidojis arī “Ziedoņa klases” nodarbības, kurās bērniem un jauniešiem iespējams iepazīties ar Imanta Ziedoņa personību un daiļradi neierastā veidā. Viena no nodarbībām ir izlaušanās spēle “Blēņas un pasakas”, kas ieguvusi apbalvojumu “Kilograms kultūras 2019” kategorijā “Pārsteigums”.

Vēl viena fonda izpausme ir “Kartupeļu Lauka Radio”, kas izveidots, lai atskaņotu mūziku kulturāliem kartupeļiem, kas aug kartupeļu laukā Kuldīgā. Ideja tapusi, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa literārā darba “Kurzemīte”. Radio mērķis ir atspoguļot grāmatā paustās vērtības.

Citātu galerija

“Publiskā puse, kas ir fonda Viegli koncerti, ir tikai aisberga redzamā daļa. Otra puse ir talkas un darbošanās, ko klusi veicam. Man nācies strādāt daudzās organizācijās, bet šī ir pilnīga maģija. Mēs precamies, šķiramies, dzimst bērni. Un turpinās mūsu darbi. Bijuši neticami piedzīvojumi un skaisti mirkļi. Kas tikai nav darīts! Talkas, ekspedīcijas, nakšņošanas teltīs! Esam arī briduši apakšbiksēs pa upīti... Tā ir milzīga dāvana. Brīnums. Pagājuši desmit gadi, un skatos – jaunieši ap ugunskuriem dzied mūsu vecās dziesmas. Jūtos kā veterāne, kas nodevusi karodziņu nākamajai paaudzei. Dzīvē visam ir sākums un gals. Dzīve dalās nogriežņos – darbi, attiecības un dzīves posmi reiz beidzas vai mainās. Un tajos nogriežņu galos parasti ir tāda kā Griškoveca dzejas smeldze. Bet fonds Viegli ir kā nogrieznis, kam es gala neredzu. Tas ir mūža garuma nogrieznis.”
Eva Johansone sarunā ar Lauru Dumberi. Jūra, leduslāči un mīlestība. Santa, Nr. 10, 01.10.2019.

Informācija

fondsviegli.lv